Ridebukser med grip

Sorte ridebukser med grip
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Langt de fleste ryttere køber ridebukser med grip for et bedre sæde. Her er der dog et væld af muligheder når det kommer til grip-materiale samt i hvilke områder på ridebukserne, grippen findes.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af ridebukser med grip. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Ridebukser Med Grip Test: Top 3 Bedste Ridebukser Med Grip

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste ridebukser med grip

Pris: 499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste ridebukser med grip i test” er EQ Alissa Full Grip. Her får man et par alsidige ridebukser, som formår at være yderst komfortable under både ridning samt under staldens øvrige aktiviteter.

Annonce

Bedste billige ridebukser med grip

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige ridebukser med grip” er Fun Sport Full Grip. Bukserne er med full grip, og samtidig er der en elastik ved anklen for bedre fit. Derudover er pasformen ideel for langt de fleste ryttere, og så kommer de i mange farver.

Annonce

Bedste premium ridebukser med grip

Pris: 749 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium ridebukser med grip” er ELT Full Grip. Med en høj pris følger en høj kvalitet. Buksernes grip effekt er sublim, og det samme er komforten. Derudover har bukserne features som lynlås lommer.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til ridebukser med grip

Hvad er ridebukser med grip?

Tilbage til ridebuksernes oprindelse, har man kunnet se eksempler på forstærkede områder ved sæde samt knæ. Tendensen viser tydeligt at ryttere til alle tider har kunnet se en pointe i at benytte sig af ekstra hjælpemidler under ridning. Ridebuksernes grip-funktion har kun udviklet sig siden tidernes morgen, og kan i dag fås i forskellige materialer, udbredelser og kvaliteter.

Mørkegrå ridebukser med grip

Hvorfor skal jeg købe ridebukser med grip?

Grip-funktionen giver en næsten uundværlig støtte i den glatte sadel. Med tiden er efterspørgslen efter ridebukser med grip kun vokset, og derfor sælges langt de fleste ridebukser på markedet med en form for grip. Én gang grip, altid grip.

Der er så godt som ingen argumenter for at købe ridebukser uden grip. Da det netop tilbydes i så mange forskellige afskygninger, er der noget til enhver smag. 

Hvilke ridebukser med grip skal jeg vælge?

Den ridedisciplin, som man udøver, har meget at sige i forhold til valget af ridebukser med grip. De klassiske valgmuligheder er grip af silikone eller af skind, som enten strækker sig hele vejen langs sædet, eller blot forstærker knæ-området. Silikone er klart mest udbredt, hvor man især ser en tendens til knægrip hos springrytterne, så de fortsat har god bevægelighed, og fullgrip hos dressurryttere. Der er dog ingen retningslinjer indenfor dette, så det er helt op til rytterens særegne præferencer.

Kombinér ridebukser med grip med andet ridetøj

Ridebukserne indgår i en højere enhed med rytterens yderligere beklædningsgenstande. Således har faktorer som valg af især ridestøvler og ridehjelm også betydning for komfort og sikkerhed. Selvom grip-funktionen yder en vis evne til at holde sig i sadlen, er det ikke en skudsikker metode. Skulle uheldet være ude, er det godt at forebygge skader ved samspillet mellem korrekt fodtøj, stigbøjler og hovedbeklædning hertil, eventuelt kombineret med en ridevest.

Pleje af ridebukser med grip

Langt de fleste ridebukser tåler at komme i vaskemaskinen ved enten 30 eller 40 grader. Hvis man vil have glæde af sine ridebukser så længe som muligt, anbefales det at vaske dem med vrangen ud, helst uden skyllemiddel, og efterfølgende lade dem lufttørre. Opbevaringen skal helst være ved stuetemperatur i tørre omgivelser. 

Det kan være svært at skåne ridebukserne i det daglige. De vil uundgåeligt slides op under ridning samt under de øvrige aktiviteter i stalden. Derfor er det bedste råd at købe ridebukser i en ordentlig og holdbar kvalitet, og dernæst sørge for at pleje dem fra tid til anden, så ophobet skidt og snavs ikke får lov til at tørre ind og skade materialerne.

Valg af ridebukser med grip

Ridedisciplin

Ridebukser med grip bruges på tværs af alle ridediscipliner, dette værende både spring, dressur, terrænridning og western. I western foretrækker man grip af skind, mens silikone imidlertid vinder ind på resten af ridedisciplinerne. Silikone giver et exceptionelt godt greb, og for de erfarne ryttere som finder det begrænsende, kan man nøjes med silikone i knæ-området. Her er der især tanke på springryttere, som netop skal være i stand til at bevæge sig rundt i sadlen, mens springbanen udføres.

Vejr

Mange ridebukser er rettet mod en bestemt årstid, og derfor mod specifikke vejrforhold. Dette er en fordel, idet vinterridebukser med termo-effekt kan give god varme på de kolde dage, mens perforerede sommerridebukser, med gode åndbare kvaliteter, er et must på de varme sommerdage. 

På samme måde er deciderede vandtætte ridebukser en fantastisk hjælper på de våde dage. Alsidige ridebukser, som umiddelbart er passende at benytte året rundt, kan ikke på samme måde bryste sig af at være i top. Det er svært at lave ridebukser, som passer til enhver situation, hvorfor det anbefales at man køber ridebukser specifikt rettet mod diverse vejrforhold. 

Materialer

Ridebukser er som udgangspunkt lavet af enten bomuld, polyester eller polyamid. Da disse materialer er ret stramme og hårde i det, kombineres de ofte med elastan for fleksibilitet og medfølgende komfort. Her kan man, ved at eksperimentere med antal lag og eventuelle overfladebehandlinger, opnå alle de ønskede kvaliteter for ridebukser. Dette værende sig alt fra åndbarhed til slidstyrke samt vand- og vindmodstand.

Skalmateriale

Ridebuksernes skal kan bestå af diverse overfladebehandlinger, som gør bukserne uigennemtrængelige for kulde og vand. Derudover tæller grip-mønsteret også med som en del af skalmaterialet. Her er det som sagt skind og silikone, der er mest udbredt. Disse er med til at rytteren bevarer et godt sæde, og desuden slipper for sår som følge af friktion. 

Isolering

Isolering kan især opnås med termoeffekten, som i den grad er pengene værd til de kolde vintermåneder. Her er det antal lag af stoffet der tæller ind, men der er ingen tvivl om at nogle materialer er bedre end andre til denne funktion. Polyamid er bl.a. ét af de bedre materialer, som i sig selv har en god isoleringsevne. 

Ryttere kan eventuelt have glæde af at overveje hhv. hardshell og softshell. Hardshell giver en fantastisk isolation, men er, til forskel fra softshell, ikke god til at transportere varme og sved. 

Foring

For ridebuksers vedkommende benytter man sjældent foring. Dette skyldes det faktum, at foringen er med til at forværre kontakten mellem hest og rytter. Som udgangspunkt er det en fordel at have så tynde ridebukser på som muligt, så længe de stadig opfylder de vejrspecifikke kvaliteter. Hvor foring i form af fleece og uld benyttes til mange andre udstyrs- og tøjkategorier, vil man oftest se ingen eller kun lidt foring i ridebukser. Der kan bl.a. være tale om diverse afledninger af polyester.

De komfortable egenskaber, som foringen har i andre udstyrskategorier, opnås for ridebuksers vedkommende på andre måder. Her tænker man i stedet meget over at benytte elastan i stoffet og desuden tænke over syningernes placeringer.

Funktioner

Der kan ikke herske tvivl om, at kernefunktionen for ridebukser med grip er at holde rytteren i sadlen, ved at lette balancen, og dermed forbedre holdningen og komforten. Dog kan ridebukserne i sig selv også opnå andre funktioner, heriblandt de førnævnte vejrbestandige funktioner. Derudover er der forskel på antallet og størrelsen af lommer samt i forhold til lukkemekanismer, holdbarhed og komfort. Alle sammen er de faktorer, som er værd at indtænke, før man investerer i et par ridebukser. 

Alt efter hvor meget man bruger ridebukserne, samt i hvilke situationer, man bruger dem, er det værd at overveje hvor bløde og slidstærke de skal være. Ridetights vinder i den grad ind på ryttermarkedet for deres behagelige egenskaber. Til gengæld er de ikke lige så holdbare i længden som de klassiske ridebukser. Det kan således være en fordel at have en udvidet garderobe med forskellige valgmuligheder.

Vægt

Ridebukser skal som nævnt være tynde for at opnå den bedst mulige kontakt mellem rytter og hest. Således sættes vægten automatisk ned. Der er dog faktorer som antal lag og eventuelle lufthuller for åndbarhed, som spiller ind på ridebuksernes vægt. Af den årsag vejer termoridebukser med god grund mere end sommerridebukser, hvilket er værd at huske på, når man shopper.

Størrelse

Som med meget andet tøj på markedet, vil også ridebukser med grip fremgå i størrelserne ca. 32 til 48. Tilknyttet de enkelte størrelser, vil man oftest kunne finde tabeller med udgangspunkt i talje- og hoftemål. Også benlængden spiller ind på ridebuksernes pasform. Da de mere langbenede ryttere længe har klaget over tilpasningsvanskeligheder, kan man for nogle producenters vedkommende købe ridebukser med ekstra benlængde. 

Fit

Ridebukserne skal sidde tæt, men må ikke stramme. Producenterne er i årenes løb kun blevet bedre til at udbyde komfortable ridebukser. Komforten opnås bl.a. ved at kombinere materialerne med elastan og desuden sørge for at syningerne ikke slider. Er man ikke til det helt stramme fit, kan man som rytter overveje at investere i de såkaldte ridetights, som minder mere om løbebukser. 

I sidste ende er det en smagssag, hvad man som rytter foretrækker. At bukserne sidder korrekt har meget at sige for oplevelsen af at ride, og netop derfor tilbyder producenterne ridebukser med ekstra benlængde eller ekstra højde i taljen.

Design

Hvis der er en udstyrskategori, som har mange designmuligheder, så er det ridebukser med grip. Kun fantasien sætter grænser for designs, som rummer alt fra spændende og udfordrende mønstre, til ridebukser som minder om jeans. Der er desuden mulighed for at få flotte detaljer i form af bånd, krystalsten og pæne logoer på bukserne. De sidste par år er det blevet populært at lave netop grip-mønsteret i anderledes og nytænkende udformninger og mønstre.

Farve

Det er ikke unormalt at se en ekvipage køre et bestemt farvetema på tværs af udstyrskategorier. Ridebukser med grip er én af flere muligheder for at leve op til dette farvetema, hvad end det blot er en yndlingsfarve, eller om man ønsker at udstråle visse kvaliteter. Farverne har specifikke betydninger tilknyttet sig, hvilket manifesteres i brugen af disse farver.

Der kan være mange grunde til at holde sig til en bestemt farve, og her har alder ingen betydning. Ridebukser med grip giver gode muligheder for farver, så her er det blot at følge sin mavefornemmelse og eksperimentere. På træningsbanen er der ingen grænser for, hvad man kan tillade sig at bære, hvorimod man til stævner forventer at der benyttes jordnære og afdæmpede farver. 

Budget

Ridebukser med grip kan fås i mange prisklasser, alt efter producenten og kvaliteten. Det anbefales ikke at gå for langt ned i pris, idet disse ridebukser har en tendens til at blive slidt op relativt hurtigt. Dog kan man være heldig at fange gode tilbud, især udenfor sæson. Generelt ligger ridebukser på en pris mellem 300 og 2.000 kr., dog med få undtagelser. Her er det især holdbarheden og udseendet, der adskiller hhv. de billige og de dyre af slagsen.

Hvad siger undersøgelser om ridebukser med grip?

Allerede tilbage til mellem det 13. og det 10. århundrede f.Kr., ved man, at der var fokus på at designe deciderede bukser til ridning. I grave i den vestlige del af Kina har man fundet velbevarede rester, som tyder på et behov for ridebukser. Her bestod ridebukserne af tre individuelle stykker stof, hhv. til hvert ben og til skridtet, syet sammen. De var tydeligvis tilpasset den enkelte rytter, og designet kan spores helt op til nutidens udformning af ridebukser. 

Ridebukser med grip er dog i evig udvikling, bl.a. er der de seneste år kommet meget fokus på forskellige kropstyper. Ikke alle ridebukser komplimenterer alle kropsformer, og der forskes derfor i at udbyde et bredere sortiment til ryttere af alle typer. Her har man bl.a. analyseret en række kvinders underkrop med udgangspunkt i hhv. 3D-målinger, målinger med målebånd og siddestilling.

Ved at inddele disse i “overvægtig”, “lang” og “smal”, er forventningen at man kan personliggøre ridebukser med grip, så de passer bedre til de forskellige opbygninger.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke ridebukser med grip er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste ridebukser med grip. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Ridebukserne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger ridebukser med grip?

Valget af ridebukser med grip afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Quaternary International – ScienceDirect.com.” 20 okt.. 2014, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1040618214002808. Åbnet 18 jan.. 2021.
  • “Lower Body Type Classification of Women Aged 20-30 for the ….” 21 nov.. 2020, https://www.researchgate.net/publication/264153101_Lower_Body_Type_Classification_of_Women_Aged_20-30_for_the_Development_of_Riding_Breeches. Åbnet 18 jan.. 2021.
Forfatter
Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.