Jodhpurs ridebukser

Sorte jodhpurs ridebukser
Sidst opdateret: juli, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Jodphurs ridebukser er perfekte til dig, der ønsker komfortable ridebukser til en hyggelig skovtur, men stadig ønsker at have den nødvendige kontakt til sadlen og hesten!

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af jodhpurs ridebukser. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Jodhpurs Ridebukser Test: Top 3 Bedste Jodhpurs Ridebukser

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste jodhpurs ridebukser

Pris: 629 DKK

Vinderen i kategorien “bedste jodhpurs ridebukser i test” er Waldhausen Fun Termo jodhpurs ridebukser. Denne bestseller scorer topkarakterer af forbrugerne! Et smukt design kombineret med fuld bevægelighed – hvad mere kan man ønske sig?

Annonce

Bedste billige jodhpurs ridebukser

Pris: 519 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige jodhpurs ridebukser” er WH Jodphurs ridebukser. Disse flotte jodphurs ridebukser har et smart look. Du kan altså bære disse ridebukser med stil samtidig med et klassisk skind, der holder dig fast i sadlen.

Annonce

Bedste premium jodhpurs ridebukser

Pris: 1.099 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium jodhpurs ridebukser” er MH Amira ridebukser. Disse høj kvalitets ridebukser er perfekte til den kræsne rytter. Her får du både høj holdbarhed, design og komfort i én ridebuks!

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til jodhpurs ridebukser

Hvad er jodhpurs ridebukser?

Ridebukser er en meget betydningsfuld beklædningsgenstand, der er designet til ridesporten, for at give rytteren den optimale følelse i sadlen. Jodphurs ridebukser har nøjagtig samme funktion, men adskiller sig ved at have brede ben.

Jodphurs ridebukser tillader således rytteren at have korte ridestøvler på og egner sig særligt til afslappet ridning. 

Blå jodhpurs ridebukser

Hvorfor skal jeg købe jodhpurs ridebukser?

Jodphurs ridebukser er perfekte til de afslappede ture. Særligt islænderryttere ses ofte med jodhpurs ridebukser. Men selvom du ikke rider på islændere, kan denne behagelig beklædningsgenstand sagtens være noget for dig!

De brede ben tillader, at du kan ride med dem over korte ridestøvler, men samtidig bevare den skridsikre kontakt til sadlen og hesten. Det betyder også at jophurs ridebukserne kan bidrage til, at du nemmere holder varmen i kolde vintermåneder og at ridebukserne ikke glider op og irriterer. 

Hvilke jodhpurs ridebukser skal jeg vælge?

I denne artikel vil vi komme ind på flere relevante emner inden for jodphurs ridebukser:

  • Hvad betyder min ridedicisplin for valg af jodphurs?
  • Hvad skal jeg være opmærksom på i forhold til vejret og sæsonerne?
  • Hvilke materialer bliver jodphurs ridebukser typisk fremstillet i?
  • Hvilke funktioner kan de have?
  • Hvordan finder jeg min størrelse?
  • Hvad skal jeg forholde mig til i forhold til udseendet på mine jodphurs ridebukser?
  • Hvad med farven?
  • Og hvad koster jodphurs ridebukser egentligt?

Kombinér jodhpurs ridebukser med andet ridetøj

Jodphur ridebukser kombineres rigtig ofte med jodphurs ridestøvler. De brede ben gør jophurs ridebukserne særligt velegnet til netop denne kombination, da de dermed kan trækkes ud over og sikkert placeres hen over ridestøvlen. På den måde har du både følelsen og udtrykket af afslappethed og komfort. 

Vedligeholdelse af jodhpurs ridebukser

Ligesom med alt andet ridetøj er pleje og ordentligt vedligeholdelse af jodphurs ridebukser en nødvendighed for, at de holder så længe som muligt. Det anbefales selvfølgelig, at man altid følger vaskeanvisningen tilhørende den pågældende model, men som udgangspunkt, bør de plejes på samme måde som helt almindelige ridebukser. 

Det betyder, at man ikke bør vaske dem alt for ofte. Dette nedsætter holdbarheden. Sørg derfor i dagligdagen for, at passe på dine ridebukser, så de ikke bliver unødigt beskidte. 

Vask derfor kun dine jodphur ridebukser, når de er synligt beskidte. Vaskningen skal foregå på max. 30. grader, og det er en fordel at vaske dem på vrangen. På den måde undgår du, at grip eller skind bliver ødelagt.
Husk altid at vaske dine ridebukser med andet tøj i samme farveskala, så du undgår misfarvninger. 

Når dine jodphur ridebukser så er skinnende rene, bør du ikke tørre dem i en tørretumbler. Man kan risikere at de krymper, og hverken grip eller skind har særligt godt af varmen. Lufttør derfor dine jodphur ridebukser.

Valg af jodhpurs ridebukser

Ridedisciplin

Jodphurs ridebukser egner sig helt klart bedst til de discipliner, hvor stor støtte ikke er en nødvendighed. Det kan være skovture, islænderridning eller afslappet ridning. 

Man vil ofte ikke bruge lange ridestøvler ved brug af jodphurs ridebukser. Det vil være for ubehageligt at presse den brede ridebuks ned i støvlen, og det ville blive for begrænsende, hvis man trak ridebukserne udover.

Derfor forudsætter brugen af jodphurs ridebukser, at du ikke absolut trænger den støtte og opstilling, som lange ridestøvler kan bidrage til. Det vil man ofte have brug for i ridedisciplinerne dressur og spring.

Til gengæld egner de sig super godt til skovture. Som tidligere nævnt så kan ridebukserne trækkes ud over en kort støvle, som både sikre mod gnavesår, men også lukker kold vind ude. Fordi skindet på jodphurs ridebukserne typisk går helt ned til slutningen af buksen, er der også en ekstra god kontakt til sadlen og hesten, som stabiliserer dine ben en smule til trods for den manglende lange støvle. 

Vejrforhold

Ligesom med almindelige ridebukser findes der også forskellige jodphurs ridebukser som passende til de forskellige vejrforhold. Dog er der ikke lige så mange varianter, som tilbyder de ultimative åndbare modeller som egner sig godt til sommer. Jodphur ridebukser har helt klart det største udvalg til vintermånederne. Her fås der bukser med for og de forlængere, brede ben sikrer dine ankler for kold luft. 

Materialer

Jodphur ridebukser findes i vid udstrækning i mange forskellige materialer, med forskellige funktioner. 

Ønsker man sig varme jodphur ridebukser, er det altid en god ide at gå efter vind- og vandtætte/vandafvisende materialer, såsom softshell, eller indvendigt fleece for. Foret hjælper med, at du holdes varm. Det er dog kun en fordel med fleece, hvis man ikke regner med at skulle lave det store arbejde.

For eksempel en skovtur. Begynder man at svede bliver fleecen nemlig fugtig og kan i sidste ende resultere i, at du bliver nedkølet. 

Om sommeren er det selvsagt en god ide at gå efter jodphur ridebukser i tyndt, åndbart materiale. Det kan være elastan, mesh og nylon. Her har vind mulighed for at trænge igennem materialet og hjælpe med at holde dig nedkølet. 

Funktionaliteter

Jodphurs ridebuksers helt særlige funktion er klart de brede ben. Det er her de adskiller sig fra almindelige ridebukser og tilbyder rytteren en fleksibilitet og komfort, der kan være svær at opnå i almindelige ridebukser. 

Derudover er det en fordel at gå efter jodphurs lavet af lette, vandafvisende materialer, som gør det nemt at fjerne overskydende snavs og skidt.

Mange ryttere vælger også ridebukser uden for mange lynlåse eller knapper, da det kan virke irriterende og hæmmende for bevægeligheden. Dog kan det være en fordel at have en lomme i ridebukserne til en telefon. Særligt, hvis du rider meget ud på tur, er det en god ide at tage en telefon med sig, så det er muligt at komme i kontakt med omverdenen, hvis uheldet skulle være ude. 

Størrelse

Når du skal købe dine jodphur ridebukser, er den rette størrelse selvfølgelig væsentlig!

Hvis du allerede har almindelige ridebukser, vil størrelsen på disse være forholdsvis retvisende. 

Størrelser kan dog variere alt efter design, model og mærke, og vi anbefaler derfor altid, at man prøver ridebukserne i en butik før man køber. 

Når du skal finde din størrelse i ridebukser, er der to mål du skal kende; hofte og talje. Derudover bør man orientere sig, om man behøver ridebukser med normal eller ekstra benlængde. 

Størrelse

34

36

38

40

42

44

46

Talje

64

68

72

76

80

84

88

Hofte

88

92

96

100

104

108

112

Udseende

Udseendet på dine jodphur ridebukser vil for de fleste have en betydning. 

Hvilket snit skal de have, og hvilken pasform er bedst? Alt dette afhænger meget af din personlige stil samt kropstype. Det handler om, at finde de ridebukser, der ser mest flatterende ud. Her er der altså ikke andet end at prøve sig frem i ridebutikkerne og vurdere, hvad du synes klæder dig bedst!

Farve

Rigtig mange ryttere har en holdning til den farveskala, de ønsker at klæde sig i. Nogle vælger disse farver ud fra den hest de har eller deres egen personlige yndlingsfarve mens andre går op i at matche farverne, så de passer sammen. Nogen er til pang og andre er til det neutrale og uanset hvad du er mest til, tør vi næsten godt garantere, at der er et par jodphurs ridebukser for dig. 

Selvom farver i dagligdagen er op til rytteren selv, er der både trends og reglementer inden for de forskellige ridediscipliner. Her kunne en fordom være at springryttere eksempelvis er mere til kraftige farver, mens dressurryttere holder sig til det neutrale.

Men frygt ej, din disciplin skal ikke begrænse dig! Med mindre du selvfølgelig skal til stævne, så er det en god ide at orientere dig i DRF’s reglement for den pågældende disciplin. Her er det ofte et krav med hvide ridebukser.

Budget

Pris og kvalitet hænger “desværre” ofte sammen. Det gør sig også gældende for jodphurs ridebukser. Jo mere du er villig til at betale, jo mere kvalitet vil du typisk få. Vælger man at spare på sine jodphur ridebukser, er det ikke sikkert at de holder så længe, hvilket i sidste ende kan blive dyrt, fordi man ofte skal købe nye par. 

Dette er dog ikke ensbetydende med, at man ikke kan få nogle gode bukser til rimelige penge. Jodphurs ridebukser spænder typisk prismæssigt fra omkring 500 kr. til lidt over 1000 kr.

Hvad siger undersøgelser om jodhpurs ridebukser?

Vi kender det godt velpassede ridebukser giver en behagelig ridetur. Derfor er det heller ikke underligt, at der i en undersøgelse fra 2013 bliver undersøgt en helt særlig metode til at tilpasse ridebukser til lige præcis dig! 

Undersøgelsen blev udført på kvinder i alderen 20 til 30 år og ved hjælp af en 3D kropsscanning, er man kommet tættere på bedre tilpasset ridebukser, således at de kan bidrage til en mere komfortabel ridetur, men også en forbedret opstilling!

Undersøgelsen viste nemlig at ridebukser bør have en forhøjning bagtil, og at netop dette kan påvirke rytterens holdning positivt! Derudover anbefaler forskerne på baggrund af deres data, at ridebukser bør fremstilles i fleksibelt materiale, da ingen kroppe er ens.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke jodhpurs ridebukser er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste jodhpurs ridebukser. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Ridebukserne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger jodhpurs ridebukser?

Valget af jodhpurs ridebukser afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “An analysis on the Fit Preferences of Breeches using 3D ….” 9 Oct. 2020, https://www.researchgate.net/publication/264152964_An_analysis_on_the_Fit_Preferences_of_Breeches_using_3D_Lower_Body_Scan_data. Åbnet 23 Nov. 2020.
Forfatter
Picture of Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.