Ridebukser til børn

Ridebukser til børn
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Ridebukser til børn – også kaldet junior ridebukser – er designet til de forskellige børne-aldersgrupper; baby, større børn og teenagere. De grundlæggende forskelle på børnebukser og voksenbukser er, at børnebukser har mere stretch og ofte er de forstærket omkring knæ, således de har sværere ved at gå i stykker.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af ridebukser til børn. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Ridebukser til børn Test: Top 3 Bedste Junior Ridebukser

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste ridebukser til børn

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste ridebukser i test” er Waldhausen Ella. Ella modellen er en super god allround ridebuks designet til børn. Den kan anvendes til både træning og stævner samt alle ridediscipliner, idet den er udstyret med et effektivt fuldgrip. Desuden har buksen en universel pasform.

Annonce

Bedste billige ridebukser til børn

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige ridebukser” er fra Equipage. Nogen vil mene, at det ikke kan betale sig at købe dyrt tøj til ens børn, eftersom de alligevel vokser ud af tøjet på rekordtid. Hvis du har samme holdning, så er denne prisvenlige ridebuks lige sagen. Buksen er komfortabel, fleksibel, og iført en lynlåslomme.

Annonce

Bedste premium ridebukser til børn

Pris: 649 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium ridebukser” er Kingsland Kimmie F-tech. Hvis dit barn skal forkæles, så gør det med disse. En luksuriøs buks hvor kvalitet og funktionalitet er helt i top. Med effektiv stretch og unik pasform kan ethvert barn opnå en behagelig rideoplevelse iført disse bukser.

Annonce

Indhold på siden

Guide til ridebukser til børn

Hvad er ridebukser til børn?

Ridebukser til børn/junior ridebukser er meget lig de ridebukser, man finder til voksne, bare mindre og ridebukser til børn vil typisk have mere stretch. På den måde er de nemlig mere behagelige og nemmere at tage af og på. Derudover er ridebukser til børn typisk forstærket omkring knæet, for at undgå at ridebukserne går i stykker.

Ridebukser designet til børn er mindre og har typisk mere stretch end voksenbukser

Der findes mange gode grunde til, at købe ridebukser til børn og der er lige så mange valgmuligheder. Derfor vil denne artikel hjælpe dig gennem beslutningen om køb af ridebukser til børn.

Hvorfor skal jeg købe ridebukser til børn?

Den vigtigste grund til at købe ridebukser til børn er sikkerheden. Ingen almindelige bukser vil kunne sørge for den samme skridsikkerhed som ridebukser. Det har betydning for barnets følelse af tryghed og mulighed for at sidde i sadlen. Derudover er ridebukser lavet til, at kunne passe ned i lange støvler, være slidstærke og fleksible de rigtige steder.

Hvilke ridebukser til børn skal jeg vælge?

Når man skal vælge ridebukser til børn, er der nogle ting man skal forholde sig til. Dem har vi samlet under ‘valg af ridebukser til børn’, hvor du vil få mere viden om følgende:

 • Hvilken betydning har ridedisciplin for valg af ridebukser?
 • Hvorfor er det væsentligt at forholde sig til fodtøjet?
 • Er der forskellige typer bukser til forskellige aldre?
 • Hvad betyder vejret for valg af ridebukser til børn?
 • Hvilke materialer kan man få ridebukser til børn i?
 • Hvilke funktioner har ridebukser?
 • Hvad skal man være opmærksom på i forhold til størrelse, pasform og komfort?
 • Hvad betyder farven på ridebukserne?
 • Hvad koster ridebukser til børn typisk?

Kombinér ridebukser til børn med andet ridetøj til børn

Vi kender det fra os selv. Der er uanede af beklædningsmuligheder inden for ridesporten. Men børn vokser og de vokser hurtigt. Derfor kan det være en fordel, at undersøge hvilket ridetøj, der er nødvendigt, og hvilket der ikke er.

Ligesom ridebukser har en stor betydning for barnets sikkerhed, er ridehjelm også en nødvendighed. Derudover kan passende ridestøvler være en god ide, da de er beregnet til nemt, at kunne komme ud af stigbøjlen hvis nødvendigt. Derudover er en sikkerhedsvest altid at anbefale til børn.

Pleje af ridebukser til børn

Når du har anskaffet ridebukser til børn, er det en god ide at passe godt på dem. Derfor kommer der her en lille guide til, hvordan du bedst gør det.

 • Ridebukser tåler vask dårligere end for eksempel jeans. Det betyder, at jo mere de vaskes jo mere slidte bliver det. Men… vi ønsker alle sammen at have rene og pæne ridebukser, ikke? Så når de så vaskes så gør det på 30 grader, på et kort program og med vrangen udad. Så forlænger du levetiden!
 • Gør ikke brug af tørretumbleren. Rul ridebukserne i et tørt, rent håndklæde efter vask. På den måde forkorter du tørretiden og undgår, at læderet bliver hårdt. Lad dem herefter lufttørre men ikke i direkte sollys.

Valg af ridebukser til børn

Ridedisciplin

Når du skal købe ridebukser til børn, er det væsentligt at forholde sig til, hvilken disciplin barnet rider. Der er nemlig forskel på, hvilke ridebukser der er bedst afhængigt af, om man rider dressur, spring eller er skovtursrytter.

Hvis man rider dressur, er man ofte interesseret i fuldgrip, da man det meste af tiden har kontakt med hesten med hele benet og sædet. Springryttere fokuserer ofte på, at have et godt grip omkring knæene og her kan silikonebelægning være særlig effektivt.

Hvis man mest rider i skoven, er vigtigt at ens ridebukser er behagelige. Derudover er det også nødvendigt at tilpasse sine ridebukser til vejret i højere grad, end hvis man blot kan ride i ridehus.

Fodtøj

Børnenes fodtøj har også en betydning, når man skal vælge ridebukser til børn. Nogle foretrækker korte ridesko og andre lange ridestøvler. Man kan få ridebukser til børn, der egner sig bedre til det ene frem for det andet. Ved lange ridestøvler er det væsentligt, at ridebukserne er tynde og tilpasset forneden, så de ikke folder og skaber ubehag. Hvis ridestøvlerne er korte, kan det være en fordel med ridebukser til børn, der har svej i læggen sådan at bukserne kan dække skoen.

Alder

Der findes mange forskellige ridebukser til børn. Og der findes også forskellige varianter alt efter barnets alder. Her er det væsentligt at forholde sig til, hvor gammel barnet er. Ridebukserne er nemlig tilpasset, om man er helt lille, et større barn eller teenager. Alle går under kategorien ridebukser til børn, men det er naturligvis stor forskel på ridebukserne.

Vejr

Når man skal vælge ridebukser til børn, er det væsentligt at forholde sig til vejret og årstiden. Går barnet til ridning hele året eller kun om sommeren? Hvis barnet kun går til ridning om sommeren, kan det være en fordel at købe tynde ridebukser til børn.

Hvis barnet omvendt går til ridning hele året, kan det være en god ide, at overveje om man skal anskaffe sig to par ridebukser. Et tykt par til vinter og et tyndt til sommer. Man kan også vælge at have ét allround par og bruge skiundertøj om vinteren.

Materiale

Oftest fremstilles ridebukser i bomuld, da det er det mest behagelige. Dog er bomuld ikke så effektivt, når det handler om at transportere vand eller sved væk fra kroppen. Derfor bliver tyndere og mere trænings-lignende tights mere og mere populære, særligt til sommerhalvåret. Der findes også ridebukser til børn i softshell, som er vandafvisende og isolerende og derfor en god ide som vinteren.

Funktioner

Ridebukser til børn kommer også med flere forskellige funktioner. Nogle er med ekstra grip for bedre sikkerhed. Mange har lommer, således børn kan have ejendele med sig i stalden. Andre har en høj talje både for komfort og udseende, og nogle er endda ekstra polstret ved ballerne for at øge beskyttelse og komfort. Det kan også være en god ide, at tilføje et bælte, hvis man har behov for, at justere ridebuksernes livvidde. Det er nemlig væsentligt, at ridebukserne sidder godt, hvilket vi vil beskæftige os lidt med i næste afsnit.

Størrelse, pasform og komfort

Størrelsen på ridebukser til børn er meget vigtigt for brugen af bukserne. Hvis de er for store, er de klodsede og ikke særlig behjælpelige. Hvis de omvendt er for små, kan det være ubehageligt og nedsætte rytterens fleksibilitet.

Derfor har vi lavet en lille størrelsesguide, som gør det nemt at vælge de helt rigtige ridebukser.

Inden du kan finde den rette størrelse, skal du forholde dig til, om ridebukserne skal være lav-, mellem- eller højtaljede. Det har nemlig betydning for, hvor du skal måle.

Hvis de skal være lav- eller med mellem talje, skal der måles det bredeste sted på taljen. Hvis de omvendt skal være højtaljede, er det det smalleste punkt, som skal måles. Derefter måler du omkredsen af hoften.

Tilslut skal indersiden af benet måles. Husk at stoppe målingen deromkring hvor du forestiller dig, at ridebukserne skal slutte (omkring anklen). Ofte inddeler man blot benlængde i kort/lang, men det kan være rart at vide den præcise længde.

Når du har disse tre oplysninger på plads, kan du blot følge nedenstående tabel, og så har du størrelsen.

Str. 110120130140150160170
Talje54565860646872
Hofte60646973788388
BenlængdeKortKortKortLangLangLangLang

Farve

For mange betyder farverne på udstyret meget. Derfor er det også muligt at få ridebukser til børn i alle slags farver. Ved konkurrencer er der regler for, hvilken farve ridebukserne må have, og det er derfor væsentligt at orientere sig i det pågældende reglement inden stævnestart. Både i spring og dressur skal ridebukserne for eksempel være hvide.

Til hverdag er det lidt sjovere. Her er det muligt at matche ridebukserne til barnets andet ridetøj eller hestens udstyr. Det er kun fantasien, der sætter grænser for skøre, stilfulde og spændende farvesammensætninger.

Budget

Pris og kvalitet hænger ofte sammen, og det gør det også ved ridebukser til børn. Her kan det være en fordel at vurdere, hvor meget ridebukserne skal bruges. Hvis barnet kun rider en gang om ugen eller mindre, er der måske ingen grund til at investere i dyre, meget holdbare bukser. Hvis barnet derimod rider meget, kan det med stor sandsynlighed godt betale sig at købe lidt dyrere ridebukser.

Ridebukser til børn kan variere meget i pris. De findes helt ned til 150 kr. og op til 600 kr. typisk ligger de omkring 200 kr.

Hvad siger undersøgelser om ridebukser til børn?

Desværre findes der ingen undersøgelser om ridebukser til børn, til gengæld eksisterer der flere undersøgelser om børn og heste, og vi har samlet nogle af dem herunder.

I 2019 blev der lavet et studie om, hvorvidt heste kan hjælpe børn med problemer. Forskeren bag studiet var selv autist og har mærket værdien af samværet med hestene. Hun udtaler, at tiden i stalden medbragte tætte venskaber. Ansvaret for at passe hestene gjorde, at hun udviklede sin evne til at tage sit arbejde seriøst. Hun mener, at børn og unge med autisme kan have gavn af arbejdet med heste, så de får muligheden for at udvikle både deres sociale og arbejdsmæssige færdigheder.

Ridning kan ikke kun hjælpe børn, der har det svært, men faktisk påstår forskere fra Tokyo, at ridning kan gøre børn klogere. Forskerne fra Tokyo har fundet ud af, at vibrationerne fra hesten besvægelser påvirker det sympatiske nervesystem i hjernen. De børn, der blev testet, skulle udføre både adfærds-relaterede opgaver, hvor der var forbedring og matematiske tests, hvor der var minimal forbedring. Ud fra dette konkluderer forskerne, at ridning kan forbedre børns evne til at huske, lære og løse problemer.

Selvom vi alle elsker heste, ridningen og arbejdet bag, så er der desværre også en trist side af ridesporten. Et studie fra 2005 angiver, at der i 2002 var 13.400 besøg på den landsdækkende afdeling for heste-relaterede uheld for børn under 15 år i Wisconsin. Når man sammenligner med andre barndoms skader, overhales hestesporten kun af at blive påkørt af en bil.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke ridebukser til børn er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste ridebukser til børn. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Ridebukser til børn vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger ridebukser til børn?

Valget af ridebukser til børn afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 • “Case Study: How Horses Helped a Teenager with … – NCBI.” 1 jul.. 2019, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6650820/. Åbnet 4 jun.. 2020.
 • “Horse-riding could improve your child’s intelligence, study ….” 6 mar.. 2017, https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/horse-riding-improve-child-intelligence-memory-learning-performance-school-tokyo-agriculture-a7613716.html. Åbnet 4 jun.. 2020.
 • “Horse-related injuries in children: A review – ResearchGate.” https://www.researchgate.net/publication/7880826_Horse-related_injuries_in_children_A_review. Åbnet 4 jun.. 2020.
Forfatter
Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.