Fleecedækken

Rødt fleecedækken
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Fleece er om noget et materiale, som har vundet ind på tværs af rideudstyr, dækkener heriblandt. Et fleecedækken har mange ønskværdige kvaliteter, især til den indegående hest.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af fleecedækkener. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Fleecedækken Test: Top 3 Bedste Fleecedækkener

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste fleecedækken

Pris: 275 DKK

Vinderen i kategorien “bedste fleecedækken i test” er Waldhausen Fleecedækken. Dækkenet er nemt at have med at gøre, og anbefales især til stævnebrug. Med åndbare og varmegivende egenskaber, sikrer man en god oplevelse for stævnehesten.

Annonce

Bedste billige fleecedækken

Pris: 195 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige fleecedækken” er Waldhausen Eco Fleecedækken. Dækkenet er simpelt, men godt til prisen. Pasformen er i top, og dækkenet er desuden slidstærkt. Dermed et godt valg til udendørs brug.

Annonce

Bedste premium fleecedækken

Pris: 349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium fleecedækken” er Catagos Fleecedækken. Dækkenet har en lækker krave for ekstra varme. Desuden er dækkenet fremstillet med nylonfor ved mankestykket.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til fleecedækken

Hvad er et fleecedækken?

I takt med avlsfremgangen indenfor diverse hesteracer, er evnen til at sætte pels blevet modificeret. Desuden går de fleste heste på boks om natten, hvilket påvirker i hvor høj grad, det er nødvendigt at gro en solid vinterpels.

Ydermere er nogle heste nødt til ligefrem at blive klippet, så de kan slippe af med varmen under træning. Alle disse faktorer, og flere til, har betydet at dækkener er et must have for hesteejeren.

Sort fleecedækken

Dækkener af fleece er blødere end almindelige standard udedækkener, og benyttes som oftest på stald, under transport eller på stævnepladsen. De er solide nok, men bliver nemt beskidte. Dog har fleece mange gode fordele såsom letvægt, elastiske og varmegivende egenskaber samt åndbarhed.

Hvorfor skal jeg købe et fleecedækken?

Dækkenet af fleece skal helst suppleres med et andet dækken til udendørs brug, men på stald er fleece det helt optimale valg. Hestens bevægelsesfrihed bibeholdes med det bløde stof, og man kan være sikker på at hesten bevarer en god temperatur, da fleece både giver varme, men også lader overophedet varme slippe ud. Selvom fleece er sværere at holde rent, er det til gengæld et nemt stof at vaske.

Hvilket fleecedækken skal jeg vælge?

Hvilket dækken af fleece, man finder optimalt til sin hest, kommer først og fremmest an på, hvor og hvornår dækkenet skal bruges. Til stævnepladserne er det en fordel at der er så få spænder som muligt, da man skal kunne kaste dækkenet af og på i flæng. På boks og under transport er det omvendt en god idé med i hvert fald dobbelt lukninger på front og gjord.

Udover lukkemekanismer, og antallet af dem, er fleece dog ret alsidigt. Der kan være forskelle på kvaliteten fra mærke til mærke, ligesom der kan være indlagt ekstra funktioner i form af foring, øget blodcirkulation eller reflekser for synlighed.

Kombinér fleecedækken med andet hesteudstyr

Dækkenet af fleece burde være rigeligt til at give hesten varmen hhv. på boks, under transport og på stævnepladsen. Man kan dog vælge at købe dækken af fleece med indbygget hals, som på den måde yder ekstra beskyttelse mod de kolde temperaturer. Desuden kan nogle gamacher give god blodcirkulation, og medfølgende varme, til bentøjet.

Det anbefales som nævnt at man har et lager af andre dækken-typer som kan bruges til de situationer, hvor dækkenet  af fleece ikke kommer til sin ret.

Pleje af fleecedækken

Fleecedækkener er uden tvivl noget af det nemmeste at holde. For at undgå at opslide dækkenet, er det bedst at nøjes med 30 grader i vaskemaskinen og efterfølgende lufttørring. Desuden er det værd at tænke over lave omdrejninger samt skånsomme vaskemidler.

Når det er sagt, så er fleece ikke så kræsent; det handler mere om at skåne dækkenet, så man kan have glæde af det i mange år. Hvis man følger vaskeanvisningerne, og desuden passer på dækkenet mellem brug, helst hængt op, så skal man være meget uheldig hvis dækkenet ikke holder. Dog spiller prisen en væsentlig rolle, idet dækkener af fleece i toppen af prisklassen oftest holder bedre.

Valg af fleecedækken

Temperatur

Fleece har en naturlig varmeisolerende evne, men idet det samtidig er kendt for sine åndbare egenskaber, kan det bruges meget alsidigt. Det retter sig uden tvivl bedst til overgangs- og vinterperioder, da der er andre krav til sommerdækkener. Igen er det værd at nævne, at man burde investere i andre dækkentyper, gerne polyester med fyld i, til udendørs brug. 

Vejrforhold

Fleece er som sådan ikke modstandsdygtigt overfor vejr. Regn trænger hurtigt igennem et lag fleece, og det kan hurtigt overophedes af solstråler. I stedet bør man fokusere på at købe udendørs dækkener, som er beregnet til at skåne hesten mod vejrets mange elementer. Fleece kan naturligvis benyttes udendørs, men det kræver at vejret er ret neutralt.

Alder

Det er et velkendt fænomen, at hestens alder spiller en væsentlig rolle, når det kommer til evnen til at holde varmen. Foderoptaget formindskes med alderen, og evnen til et optimalt blodomløb til lemmerne vil også udfordres. Derfor kan det være nødvendigt for senior-heste at benytte dækken i en længere periode af året sammenlignet med unge heste.

Det kan også blive nødvendigt at supplere fleecedækkenet med et andet dækken udenpå eller indeni, eller sætte hals på. Fleecedækkenet kan i sig selv være et godt supplement at bære under hestens udendørs dækken, da den kan yde ekstra varme.

Krop

Ligesom hestens alder, har også dens muskel-fedt-balance betydning. Fedt er i sig selv en isolator, og overvægtige heste kan således nemmere holde varmen.

Alt efter hvor meget huld, ens hest sætter, kan der altså være forskel på, hvornår på året, man skal sætte dækken på sin hest, samt hvor tyk dækkenet skal være. Her er en glimrende pejlesnor at mærke efter på indersiden af hestens baglår, om den har varme nok i kroppen.

Materialer

Da artiklen handler om dækkener af fleece, er materialet naturligvis fleece. Fleece er én af flere afledninger af polyester, og har hurtigt vundet hjerterne hos folk i mange udendørsaktiviteter.

Fleece har mange af de samme egenskaber som uld, men er bedre til at transportere varme og sved, og vejer desuden noget mindre. Vægten, kombineret med det faktum, at fleece er et meget blødt materiale, gør at hesten ikke tynges, og dermed har optimal bevægelsesfrihed.

Fleece er ikke god til at modstå varme, så i forhold til plejen anbefales det at vaske ved lave temperaturer og undgå tørretumbler. Er man skånsom ved fleecedækkenet, kan man have glæde af det i mange år.

Funktioner

Fleece har meget specifikke egenskaber, som er blevet meget populære. Alt efter hvordan dækkenet overfladebehandles, kan man gøre det en smule vand- og smudsafvisende, ligesom man kan påsætte reflekser. Med sine varmegivende kvaliteter, kan det til en vis grad modstå kulden fra vind.

Desuden fås fleecedækkener med forskellige lukkemekanismer. Dette værende sig velcro eller diverse spænder, som har hver sine fordele, alt efter hestens snilde. Fleecedækkener kan også fås i form af lændedækken til rideture, hvilket sættes fast i sadlen med stropper. 

Størrelse

Fleecedækkeners størrelser fremgår, som andre dækkener, i målet fra forrest på hestens bringe og om til halen. Dette centimetermål vil fremgå af dækkenets mærkat, hvis ikke betegnelserne Shet, Pony, Cob, Full og X-Full benyttes.

Da nogle fleecedækkener netop dækker over flere størrelser, kan sidstnævnte betegnelser benyttes i stedet. Som regel er størrelsesguides til at overskue, så man nemt kan finde frem til den rette størrelse.

Når det kommer til pasform, er netop fleece et meget bøjeligt materiale, som sikrer god komfort. Dette både fordi det retter sig efter hestens bevægelser, men også fordi det er blødt. Det ses derfor sjældent at fleecedækkener sælges med slidser, idet fleece så rigeligt sikrer en behagelig oplevelse for hesten.

Design

Fleece kan manipuleres til diverse designmuligheder. Dette kan enten være i form af mønstre og motiver, men i lige så høj grad en flot pels-/uldkrave eller diskrete detaljer. Man kan desuden brodere i fleece, så dækkenet kan speciallaves med logo eller navn. Nogle mærker har fra fabrikken af valgt at brodere eget logo. 

Farve

Fleece er i høj grad et materiale som nemt farves. Derfor er det kun fantasien, som sætter grænser for farvemulighederne. Farver kan bruges til at udstråle visse karaktertræk, men også den varmegivende effekt er der forskel på. Mørke farver har en bedre varmeoptagelse end lyse farver, men da fleecedækkener oftest benyttes indenfor, er der ikke som sådan tale om en væsentlig forskel.

Budget

Det er i høj grad fleecedækkenets funktioner, som bestemmer prisen. Fleecedækkener kan købes med ekstra funktioner i form af øget blodcirkulation og lignende, hvilket naturligvis får prisen til at stige. Det kan dog sagtens lade sig gøre at anskaffe sig fleecedækkener til rimelige penge, helt ned til få hundrede kroner.

Her må man dog acceptere, at holdbarheden højst sandsynligt ikke er i top, da man må spare på nogle punkter for at tilbyde et billigt produkt. Man kan dog altid regne med at fleece bibeholder sine varmegivende og åndbare egenskaber.

Hvad siger undersøgelser om fleecedækken?

Hestedækkener er som bekendt opfundet for at forsyne hesten med ekstra varme, såvel på folden som på boks. Det er dog et udbredt problem, at der skabes friktion i især nakkeområdet, som slider på manhårene.

Derfor forer man dækkenet omkring kroppens udsatte områder; her benyttes oftest fleece til formålet. Problemet med fleece er imidlertid, at det nemt opsamler skidt. 

På googles patentside ligger et bud på et hestedækken, hvor den forede fleece-del kan fjernes separat fra dækkenet, og vaskes for sig selv. Resten af dækkenet er ikke nødvendigvis udformet i fleece, da smudsafvisende materialer giver bedre mening til udendørs brug.

Derimod giver det mening at have flere fleece-foringer at skifte imellem, så hesten hele tiden har fleece omkring slitage-områderne. På billederne er det tydeligt hvordan dækkenet er udformet til at matche hestens udformning, så komforten er i top på alle parametre.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke fleecedækkener er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste fleecedækkener. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Fleecedækkenerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger fleecedækken?

Valget af fleecedækken afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “US7310927B1 – Horse blanket – Google Patents.” https://patents.google.com/patent/US7310927. Åbnet 23 Nov. 2020.
Forfatter
Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.