Stalddækken

Grå stalddækken
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Til forskel fra udedækkener, er stalddækkener udformet med komfort i højsædet. Et stalddækken kan være et godt supplement til hestens udedækken, da den har andre egenskaber som tilgodesér hesten på boks.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af stalddækken. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Stalddækken Test: Top 3 Bedste Stalddækkener

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste stalddækken

Pris: 849 DKK

Vinderen i kategorien “bedste stalddækken i test” er Catago Stalddækken 500G. Dette dækken har yderst gode isolerende egenskaber, samtidig med at komfort og pasform er i top. Dækkenet holder til hestens bevægelser i boksen.

Annonce

Bedste billige stalddækken

Pris: 649 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige stalddækken” er Catago Stalddækken 100G. Dækkenet består af 100 g fyld, det er foret for optimal åndbarhed og tørretid, fleece ved hals for større varmeeffekt og en masse brugbare funktioner.

Annonce

Bedste premium stalddækken

Pris: 1.649 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium stalddækken” er Kingsland Stalddækken 500G. Med 300 gram fyld sørger dette dækken for at holde din hest varm til fulde. Desuden er dækkenet fremstillet i åndbart og vandafvisende materialer.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til stalddækken

Hvad er et stalddækken?

Et stalddækken er et dækken beregnet til indendørs brug, når hesten er på boks eller transporteres i hestetrailer. De er oftest sådan indrettet, at de er bløde, eftergivende og komfortable, så hesten har nemt ved at lægge sig med dækkenet på.

Lysegrå stalddækken

De står i kontrast til standard udendørsdækkener, hvor der er større fokus på vand- og vindmodstand, slidstyrke og evt. UV- eller insektbeskyttelse.

Hvorfor skal jeg købe et stalddækken?

Netop fordi stalddækkenets funktioner adskiller sig fra dækkener til udendørs brug, kan det være et godt tiltag at supplere med. Der er stor forskel på hvor kuldskære de individuelle heste er, og man kan således vælge mellem et væld af gram fyld og termo-egenskaber. Nogle dækkener er mere slidstærke end andre, angivet i det såkaldte Denier, hvilket kan være en fordel for de heste som har en tendens til at klø sig, eller på anden måde slide dækkenet.

Hvilket stalddækken skal jeg vælge?

Man må gøre op med sig selv, hvilke kvaliteter, man har behov for. Umiddelbart er det en god idé at have ét dækken til sommerbrug og et andet til vinterbrug, da der er stor forskel på hestens behov for hver årstid. Mange heste går dog på døgnfold i sommermånederne, så her må man overveje om et allround-stalddækken er passende i de resterende årstider. Køber man et stalddækken med henblik på at det skal bruges under hestetransport, er det også gavnligt at tænke over hvor meget træk, hesten udsættes for, samt hvor mange timers transport der normalt er tale om.

Kombinér stalddækken med andet hesteudstyr

På boks er hesten meget i hvile og har derfor som sådan ikke behov for en bred palette af udstyr. Det er de færreste heste, der har grime på indendørs, men man kan eventuelt købe et matchende sæt bestående af et stalddækken og en tilhørende grime. Nogle vælger på boks at benytte sig af transport- og staldgamacher, som gerne har til funktion at øge blodcirkulationen for at forebygge eventuelle skader, idet hesten er stillestående.

Pleje af stalddækken

De fleste dækkener tåler maskinvask, hvorefter det anbefales at lufttørre dem. Det kan dog virke opslidende på et dækken at komme i vaskemaskinen, så dette anbefales maks et par gange årligt.

Til dagligt skal man sørge for at dækkenet aldrig er på hesten for længe ad gangen da det kan give alvorlige gnavesår og eksem. Den daglige pleje kan bestå i at skrubbe dækkenet ind- og udvendigt med en blød børste opblødt i vand.

Igen er det vigtigt at lufttørre dækkenet inden det sættes på hesten igen. Det samme gælder inden man opbevarer dækkenet; pakker man et fugtigt dækken sammen, stiger risikoen for at der udvikles mug. Det er vigtigt at man altid sikrer sig at alle sæberester er fjernet, da det kan virke som irritationsfaktor på hestens pels.

Valg af stalddækken

Materialer

Alt efter dækken-type er det forskellige materialer, der er udbredt. For stalddækkener, hvor fokus er på komfort og eventuelle varmende egenskaber, giver et materiale som polyester bedst mening. Polyester er kendt for sine vandtætte og slidstærke egenskaber, men i lige så høj grad evnen til at sved- og fugttransportere. Polyester er desuden et bekvemt materiale, som ikke slider eller bliver for stift.

Udover det ydre materiale, har det indre materiale også meget at sige. Det er populært at benytte sig af en foring af enten uld eller fleece. Fleece er netop afledt af polyester, idet polyester både har varmegivende og åndbare kvaliteter. Uld giver god varme, men er et tungere og dyrere materiale. Mange vælger også, især i vintermånederne, at benytte sig af et stalddækken med fyld. Her er der mange muligheder for antal gram, hvilket kommer meget an på den enkelte hests behov. Det er dog oftest et sted mellem 150-300 gram, der benyttes.

Alder

Det er et velkendt faktum, at seniorheste har større behov for at blive taget hensyn til. I takt med alderen, bliver hestenes mulighed for at optage næring ringere. Dette får ofte betydning for fodersammensætninger. Alderen går dog også ud over immunforsvaret samt evnen til at holde på varmen. Derfor kan det være gavnligt at overveje et varmere stalddækken, eventuelt ved at købe stalddækken med de højere gram fyld. Det kommer dog helt an på præcis hvor kuldskær hesten er, og også racen har betydning for dette valg.

Hesterace

Alt efter hesterace er der stor forskel på hvor meget pels der sættes. Først og fremmest har de fleste racer en tendens til at sætte mindre pels, hvis man vænner dem til at bære dækken. Dækken kan dog nemt blive en nødvendighed for de hesteracer som generelt ikke får et tykt nok lag vinterpels.

Heste på boks udsættes ikke på samme måde for diverse vejrmæssige faktorer sammenlignet med udegående heste. Det kan dog stadig blive koldt i en stald, ligesom der kan opstå træk. Der er derfor mange faktorer der spiller ind på, hvilket stalddækken, man skal investere i. De ædle racer har en tendens til at fryse mere end de kraftigere byggede racer.

Alle heste kan dog være udfordret af kulde, især hvis man ikke er 100% opmærksom på at fodre med de rigtige kosttilskud, som netop har stor betydning for hestens modstandsdygtighed. Også klippede heste har selvsagt udfordringer med at holde varmen, så her skal man også være opmærksom. Det er ofte i forbindelse med stævner, kåringer eller skuer at heste klippes, så her kan et dækken til transport i hestetraileren gøre en stor forskel.

Temperatur

Har man hest på boks året rundt giver det god mening at investere i såvel et stalddækken til sommerperioden som til vinterperioden. Nogle heste klarer sig dog fint uden indendørs dækken om sommeren.

Det kan dog være lidt af en udfordring at finde et dækken, som passer til både vinter og overgangsperioder. Her er det vigtigt at man sikrer sig gode åndbare egenskaber, så hesten, i det tilfælde at den får det for varmt, har mulighed for at slippe af med varmen. Det er en mulighed at købe et stalddækken med hals, som kan benyttes i vintermånederne men tages af omkring efterår og forår.

Funktioner

De vigtigste kvaliteter for et stalddækken er varmegivende egenskaber sammen med åndbarhed og bekvemmelighed. Beskyttelse mod vejret er ikke ligefrem et issue når hesten er på boks.

De fleste stalddækkener laves som nævnt i polyester, som har alle de nævnte egenskaber. Kombineret med en foring eller fyld, har man et dækken som både er komfortabelt, varmegivende og fugttransporterende. Nogle dækkener er desuden lavet med teknologier, som øger blodcirkulationen. Dette kan være en god investering idet hesten står meget stille og risikerer at blive stiv i leddene, efter en lang aften og nat på boks.

Størrelse

Et dækkens størrelse er altid angivet i det centimetermål der er fra hestens bringe og om til halen. Nogle gange vil dækkenstørrelser fremgå i str. Shet til X-full, hvor hver kategori dækker over et område af centimetermål. Disse dækkener er dog ikke helt så præcise i pasform sammenlignet med dem som har ét bestemt mål.

Fra dækken til dækken kan nogle godt være syet løsere eller strammere end andre. Den korrekte pasform opnår man ved at have et tætsiddende dækken, men hvor man samtidig kan få en hånds bredde ind mellem samtlige stropper samt hele vejen rundt i halsåbningen. Dobbelte krydsgjorde, benspænder og halespænde er med til at holde dækkenet på plads, så det ikke glider rundt og risikerer at slide på hesten.

Design

For mange dækkenproducerende firmaer er der kommet marked for designs. Dette værende alt fra diverse mønstre og materialer til glitrende sten. Især i forhold til transportdækkener til stævner er der stor efterspørgsel efter specialdesignede dækkener.

Nogle firmaer udgiver Limited Edition-dækkener, både passende til voksne og børn, med mønstre som matcher en højtid eller blot er en klasse for sig. Dette er en oplagt mulighed for at anskaffe sig noget som ikke ses i enhver stald.

Farve

Ligesom med design, fås dækkener også i mange forskellige farver. Det er dog vigtigst, først og fremmest at finde et dækken, som opfylder de behov, man er på udkig efter. Dernæst kan man som andenprioritet vælge efter farve. Når der er tale om et indendørs dækken har farven ikke betydning for dækkenets funktion, netop fordi sol og andre udendørs problematikker ikke spiller ind.

Farver har det dog med at udstråle forskellige ting. Bl.a. er kongeblå kendt for at være en elegant og styrke-udstrålende farve, mens rød udstråler selvtillid og mod. Har man en hest med specifikke kvaliteter, som man går op i at fremhæve, kan man overveje at læse op på de forskellige farvers betydning og matche.

Budget

Dækkener er én af de kategorier, hvor alle kan være med. De fås helt nede fra 80 kr. og op til flere tusinde kroner. Det siger sig selv at kvalitet, holdbarhed og design øges med stigende pris, men et billigt dækken kan sagtens dække helt basale krav såsom varme og åndbarhed. Desuden er der tit gode tilbud og udsalg at finde på dækkenfronten, fordi der så ofte udvikles nye dækkener, og butikker dermed ofte tvinges til at sælge ud af ældre varer.

Hvad siger undersøgelser om staldækkener?

På Googles patentside fremgår en skrivelse, hvori udbredte problemstillinger i forbindelse med konventionelle dækkener indgår. Her er det bl.a. listet hvordan halsstykket er for løst på finere byggede hesteracer, fordi dækkener er lavet til at passe den størst mulige race indenfor hver enkelt mål.

Desuden er der problematikker ift. slid på hhv. dækkenet selv samt man og halehår. Patenten går ud på at udforme et dækken som netop undgår disse alment kendte problemer. Opfinderen H. Glen Hathcock har udformet dækkenet bl.a. med et halsstykke som sidder lavt på halsen for at undgå slid og med forskellige elastiske afdelinger for optimal bevægelsesfrihed. Tilsammen indgår de små underenheder i en større helhed, som sikrer hestens behov.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke stalddækkener er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste stalddækkener. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Stalddækkenerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger stalddækken?

Valget af stalddækken afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “US7231754B2 – Horse blanket – Google Patents.” https://patents.google.com/patent/US7231754B2/en. Åbnet 17 Sep. 2020.
Forfatter
Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.