Regndækken

Regndækken
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Dækkener til heste kommer i et væld af varianter, præcis ligesom de danske vejrforhold. Ét af de mange muligheder er et regndækken, som kan være et uvurderligt hjælpemiddel til den udsatte hest.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af regndækkener. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Regndækken Test: Top 5 Bedste Regndækkener

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste regndækken

Pris: 599 DKK

Vinderen i kategorien “bedste regndækken i test” er Catago Justin Regndækken. Dækkenet er ikke det billigste på markedet, men klart én af dem hvor man får mest for pengene. Slidstærk, vandtæt og åndbarhed i ét og samme dækken.

Annonce

Bedste billige regndækken

Pris: 359 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige regndækken” er Waldhausen Economic Regndækken. For et dækken i den billige ende af prisskalaen, er dette dækken både vandtæt, vindtæt og er lavet til – til en vis grad – at kunne modstå slid.

Annonce

Bedste premium regndækken

Pris: 1.599 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium regndækken” er Catago Fir-Tech Regndækken. Dette dækken outshiner sine modstandere på alle områder, da den både kan reguleres i fylde, har god varme- og fugtregulering samt kan bruges hele året rundt.

Annonce

Bedste pony regndækken

Pris: 359 DKK

Vinderen i kategorien “bedste pony regndækken” er Waldhausen Shetty. Udover sine vandafvisende egenskaber, har dækkenet også 600 D slidstærkt ribstop og et stilfuldt design.

Annonce

Bedste vinter regndækken

Pris: 669 DKK

Vinderen i kategorien “bedste vinter regndækken” er Waldhausen Comfort. Dette dækken er garanteret at få dig igennem hele årets vejrudsving. Dækkenet gør brug af en foring, der hjælper med at svedtransportere, og har desuden et klassisk design.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til regndækken

Hvad er et regndækken?

Et dækken, som vi kender det, lægges om hesten, og spændes under maven samt foran bringen. Den har til funktion at beskytte mod vind og vejr. Et regndækken er mere specifikt rettet mod at holde hesten tør i regnvejr. Derfor er dækkenet lavet af enten vandtætte eller vandafvisende materialer.

Navy blue regndækken på hest i aktion

Dækkenet er opstået som svar på den måde, vi holder hest på i dag. Vi begrænser hestens naturlige bevægelsesmønster ved at holde dem på små folde, og de kan derved få sværere ved at holde varmen og søge ly. Regndækkener, og dækkener generelt, kan afhjælpe nogle af disse problematikker.

Hvorfor skal jeg købe et regndækken?

Ikke alle heste trives lige godt ved at opholde sig udendørs. Ikke alene er hestens bevægelser begrænset som resultat af den måde, vi holder dem på i dag; deres evne til at sætte pels er også forringet. Derfor kan mange heste gavnes af at bære dækken på forskellige årstider. Dækkenet bruges mest af alt i sommer- og overgangsperioder, da det ofte er nødvendigt at investere i tykkere dækkener i og omkring vintertid.

Har man en hest, som har svært ved at holde regnen af sig, er kuldskær eller måske ikke har den store mulighed for at søge ly, kan et regndækken være vejen frem.

Hvilket regndækken skal jeg vælge?

Valg af regndækken kommer meget an på hestens hårlag, træningsniveau og hverdag generelt. Det kommer også an på årstiden og gennemsnitstemperaturen. Nogle gange kan det være en fordel at vælge et dækken med fyld, andre gange er det åndbarheden, der skal prioriteres.

De forskellige materialer har hver deres kvaliteter, at byde på. Det er som sådan ikke budgettet, der er afgørende for hvilket dækken man skal vælge, men i højere grad hvilke funktioner, man ønsker opfyldt.

Kombinér regndækken med andet hesteudstyr

Hvis målet er at værne sin hest mod regn på folden, er regndækken umiddelbart det bedste bud. Man kan naturligvis tænke i retning af at anskaffe sig læskur, hvis ikke man har sådan et, før man kaster sig ud i et dækken. Her kan man ydermere overveje, om man vil supplere dækkenet med et halsstykke, så også hals og man er tildækket. På rideture kan man imidlertid købe et vandtæt dækken til lænden alene, for også at beskytte hesten i disse situationer.

Pleje af regndækken

Det er vigtigt, at man holder dagligt opsyn med dækkenet. Er hesten beskidt og/eller våd under dækkenet, risikerer man at dækkenet gnaver, og i værste tilfælde giver udslæt. Man må hele tiden spørge sig selv om vejret tilgodeser brug af regndækken, og sørge for at fjerne dækkenet de dage, hvor hesten kan komme til at svede under.

For at sikre sig så vidt muligt mod gnavesår og udslæt, er det vigtigt at gå over dækkenet med en opblødt børste, eventuelt med en smule mild sæbe. Dette skal gerne gøres dagligt, men et par gange om ugen er også tilstrækkeligt. At give dækkenet en sådan rengøring fra tid til anden sikrer, at skidt ikke på samme måde får lov til at ophobe sig. Et par enkelte gange om året kan man også vælge at supplere den daglige pleje ved at smide dækkenet i vaskemaskinen, hvis materialet kan tåle det, og således give dækkenet en grundig rengøring. Da dette er ret opslidende, anbefales det dog ikke for ofte.

Valg af regndækken

Form

Dækkener mod regn kan fås med eller uden hals, alt efter hvor stor en del af kroppen, man vil skærme mod regnvejret. Halsen er dog ofte aftagelig, så man selv kan vælge den til og fra efter behov. Når det kommer til rideture, kan man, udover et dækken til lænden, få et dækken som fylder hele kroppen ud, eventuelt inklusiv hals, som blot lægges under sadlen.

Hesterace

Regndækkener er én af de mere alsidige dækkentyper. Der kan være forskelle på hvilke materialer der passer til hvilke hesteracer, alt efter hvor meget pels de generelt sætter, og hvor udsatte de er når det kommer til f.eks. regn, kulde og eksem. Man laver dog ikke som sådan dækkener rettet mod specifikke racer, så det er en vurderingssag som skal laves af den enkelte hesteejer.

Temperatur

Om vinteren, hvor temperaturen falder til minusgrader, vil man normalt investere i et dækken med 2-400 g. fyld, evt. med termofunktion. Disse går ikke under kategorien regndækken. I stedet benyttes regndækkener i højere grad i det sene forår, i løbet af sommeren og i det tidlige efterår. Er der forskel på, hvor meget man aktiverer sin hest i løbet af denne periode, eller klipper man sin hest, kan det være en god idé at have et dækken uden fyld og et med fyld på lager. Således kan man regulere hvor meget varme, dækkenet afgiver, fra dag til dag.

Alder

Det er dog også faktorer som hestens alder, der spiller ind, når man skal vælge præcis hvor stor beskyttelse, dækkenet skal udøve. Hestens evne til at optage næring fra foderet svinder med alderen, og mange heste får som resultat af dette svært ved at holde huld. Derved går kroppens energi til andre funktioner end lige at holde varmen, og hesten kan hurtigt få behov for et regndækken, i nogle tilfælde med et vist antal gram fyld. Nogle gange kan en fleeceforing gøre det, men det kan være svært at vide før man prøver det af.

Krop

Også hestens kropsform, eller rettere sagt fedtprocent, har stor betydning for varmeregulering. Overvægtige heste har generelt nemmere ved at holde varmen end de undervægtige af slagsen, da de har flere energidepoter i kroppen. Altså ser man oftest at det er heste til den tynde side, som bedst gavnes af et regndækken. Dette både værende som værn mod regnen, men i lige så høj grad som en varmegivende faktor.

Materiale

Der er forskel på om et materiale er vandtæt eller vandafvisende. Vandtætte materialer sørger for at vand ikke kan trænge igennem, mens vandafvisende materialer til en vis grad lader vandet trænge igennem, så det kan danne dråber, som dernæst preller af. Vandafvisende regndækkener er rigeligt til dage hvor det støvregner, mens det vandtætte er til den mere vedvarende regn. Normalt vil det af dækkenerne fremgå, i hvor store mængder regn de vedvarer at være vandafvisende/vandtætte. Det kan være en fordel at investere i vandafvisende dækkener, da det tillader noget mere åndbarhed indefra og ud, end de vandtætte gør.

Af materialer er især softshell og polyester udbredt blandt regndækkener. Hardshell er kendt for sin vind- og vandtæthed, men softshell er blevet meget populært, da det sikrer en god åndbarhed, udover at give en vis beskyttelse mod vind og regn. Polyester er et af de bedre vandtætte materialer, som samtidig er meget slidstærkt. Dets evne til at modstå slid angives i “Denier”, som fra 1000 og opefter er i den kraftige ende af skalaen.

Af indre foring er der også flere muligheder, alt efter om dækkenet, udover at skulle frastøde vand, skal give en vis varme. Vil man gerne forsyne sin hest med en beskyttende varmebarriere, kan man vælge at købe en fleeceforing fremfor en nylonforing. 

Funktioner

Regndækkenets ypperste funktion er naturligvis at frastøde vand, og i nogle tilfælde tilbyde ekstra varme. Hvor god en åndbarhed, dækkenet har, afhænger som nævnt af materialets egenskaber. Man kan vælge at købe dækkener med refleks. Dette kan især være en fordel på rideture, men kan også være godt at have, hvis hesten græsser i de mørke timer.

Lukningsmekanismerne varierer desuden mellem normale metal-spænder til velcro. Her er det en smagssag, hvad man foretrækker. Nogle gange kan hestens foldkammerater være den afgørende faktor, da de kan være stride til at hive dækkener af hinanden.

Størrelse, pasform og komfort

Regndækkener forekommer i samme størrelser som vi kender dem fra dækkener generelt. Her er det målet fra midt på hestens bringe og om til halen, der afgør dækkenets størrelse. Dette vil oftest fremgå i cm, men kan også stå som inches eller andre måleenheder. 

I nogle tilfælde kan man kun købe regndækkener i str. Pony, Cob eller Full. Hvis man ved at man har en hest, som passer indenfor disse mål, er det intet problem. Dog skal man være sikker på at dækkenet sidder til, uden at sidde for stramt. Som fingerregel skal man uden problemer kunne få en hånd ind under alle spænderne.

Farve

Når det kommer til vandtæthed, har farven ingen betydning. Varmemæssigt tiltrækker mørke farver mere varme end lyse farver, men det er dog mest af alt foringen, der har betydning for varmen. Det eneste egentlige argument for at eksperimentere med farver til regndækkener, er således for udseendets skyld.

Budget

Hvor dyrt et regndækken er, afhænger i den grad af materialer og funktioner. Dækkener med fyld er generelt dyrere end dem uden. Jo flere denier og des mere vandtæt dækkenet er, des større en prisstigning vil man opleve. Er man ikke kræsen med sit regndækken, kan man dog finde helt rimelige dækkener til omkring 2-300 kr. 

Det kommer i sidste ende meget an på hvad man som ejer er til, og vigtigst af alt, hvad man prioriterer. Er det vandtæthed eller åndbarhed? Er det slidstyrke eller varmeevne? Omkostningen indenfor den enkelte kategori svinger meget, men holder man øje med Denier samt hvor mange mm det enkelte dækken er vandtæt op til, kan man sagtens få et godt dækken til billige penge.

Hvad siger undersøgelser om regndækken?

Når hestene bærer regndækken, anses det af nogle hesteejere for overflødigt at investere i et læskur. En gruppe forskere satte sig for at undersøge hestenes tendens til at søge ly, på trods af at de bar dækken. Forsøget foregik i en vinterperiode på 17 heste, som fik valget mellem at opholde sig udendørs, søge i et opvarmet skur og søge i et uopvarmet skur. Resultaterne er publiceret på sciencedirect.com, og konklusionerne hviler bl.a. på at skuret på ingen måde var overflødigt for de tildækkede heste.

Hestene blev hver især observeret opholdende sig indenfor i 20,6% af de tilfældige optagelser som foregik én gang i timen, især i regnfulde vejrforhold. Ydermere kunne man efter studiet sige, at små koldblodsracer er mere aktive og får varme gennem bevægelse, hvorimod varmblodsracer og større koldblodsracer er mere stillestående.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke regndækkener er bedst?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste regndækkener. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Regndækkenerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger et regndækken?

Valget af regndækken afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “The effect of blankets on horse behaviour and preference for ….” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168159119300838. Åbnet 17 Jul. 2020.

Forfatter
Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.