Korte ridestøvler

Mand og dame med korte ridestøvler
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Korte ridestøvler er et alternativ til klassiske ridestøvler. De er oftest mere alsidigt udformet, så de yder komfort både før, under og efter rideturen. Desuden kan de kombineres med rideleggins for længde.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af korte ridestøvler. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Korte Ridestøvler Test: Top 3 Bedste Korte Ridestøvler

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste korte ridestøvler

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste korte ridestøvler i test” er EQ Bari korte ridestøvler. Disse støvler udmærker sig ved såvel vigtige funktionelle kvaliteter, som ved sit klassiske design og komfort. Et must-have for rytteren ude efter en god kort ridestøvle.

Annonce

Bedste billige korte ridestøvler

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige korte ridestøvler” er Waldhausen Jodphurs korte ridestøvler. Til en lav pris får man her et par funktionelle og yderst behagelige ridestøvler. Støvlerne er 100% vandtætte og har skridsikkre såle.

Annonce

Bedste premium korte ridestøvler

Pris: 1.399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium korte ridestøvler” er Suedwind Boston. Støvlerne er helt optimale til ridning, dertil kan kvaliteter som læder med lammeskind, stødabsorberende indlæg, ATR sål samt stilrent design nævnes som nogle af de bedste egenskaber ved ridestøvlerne. 

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til korte ridestøvler

Hvad er korte ridestøvler?

Korte ridestøvler fås i en række forskellige stil-muligheder. Den klassiske valgmulighed er går kun til anklen. Kombineret med rideleggins, kan man få støvlerne/skoene til at synes længere. Derudover fås ridestøvler som paddock-støvler, hvor der er mere fokus på at de også skal være behagelige at gå i.
Brune korte ridestøvler

Hvorfor skal jeg købe korte ridestøvler?

Denne type ridestøvler er som udgangspunkt mere alsidige end lange ridestøvler. Mange ryttere skifter til ridestøvler, når de skal ride, og tilbage til staldsko efter endt ridesession. Med denne type ridestøvler er der fokus på at støvlerne skal kunne bruges hele dagen i stalden, eventuelt i ledtog med rideleggins mens man rider. Det er netop en fordel at have længere ridestøvler på i sadlen, da man således undgår at sadlen niver i benet.

Hvilke korte ridestøvler skal jeg vælge?

Der er forskellige krav til støvler som hhv. skal bruges til ridning og til øvrige staldaktiviteter. For ridestøvler er det væsentligt, at der er en hæl som holder foden på plads i stigbøjlen. Samtidig er det en væsentlig fordel med god stødabsorption samt en forstærket tå. For ridestøvler som benyttes uden for ridebanen, og som man derfor bevæger sig en del rundt i, kan foring i kombination med gode, bøjelige materialer gøre en verden til forskel.

Der er som sådan ikke store forskelle på materialevalget til denne type ridestøvler, og derfor må man se på hhv. udformning og pris. Med stigende priser kommer som regel også stigende kvalitet, og dermed ønskværdige egenskaber såsom åndbarhed og slidstyrke. Det anbefales at man tager stilling til hvilke behov, man vil prioritere at få opfyldt.

Kombinér korte ridestøvler med andet ridetøj

Som nævnt kan støvlerne kombineres med rideleggins, så man opnår følelsen af længde på sine ridestøvler, men stadig har muligheden for at have sine ridestøvler. Desuden er det som rytter værd at overveje, hvilke ridebukser og andet ridetøj, samt eventuelt sikkerhedsudstyr, man kombinerer dem med. Ridestøvler er med til at sikre at man kan slippe ud af stigbøjlerne i forbindelse med et uheld, da chancen for at foden glider igennem og kommer i klemme formindskes. Man kan overveje at kombinere støvlerne med et par gode sikkerhedsstigbøjler for helt optimal sikkerhed. Mange elementerne spiller sammen i sidste ende om at sikre en god og behagelig ridetur.

Vedligeholdelse af korte ridestøvler

Ridestøvler er ofte lavet af læder. Til dette materiale er der udformet særlige plejemidler, gerne i form af lædersæbe og læderbalsam. Disse produkter vil hhv. rengøre og smidiggøre støvlerne. Man kan dog også få støvlerne i imiteret læder eller gummi. Her vil plejen oftest bestå i en opvredet klud.

Valg af korte ridestøvler

Ridedisciplin

Støvlerne egner sig som udgangspunkt på tværs af alle ridediscipliner. Der kan være noget om at nogle ryttere foretrækker grip-effekten fra længere ridestøvler, men andre har glæde af at ridebukserne kommer fuldstændig til sin ret, når der ikke er lange støvler i vejen. Det er meget individuelt hvorvidt man anser støvlerne som en fordel eller ej, men både western-, dressur- og springryttere kan have glæde af støvlerne, eventuelt i kombination med rideleggins.

Vejrforhold

Hhv. læder, kunstlæder og gummi, som de fleste af støvlerne laves af, har gode vandafvisende egenskaber. Kombineret med leggins i god kvalitet har man et lige så godt værn mod regn som med ridestøvler af en vis længde. 

Når det kommer til temperaturændringer, kan det være en god idé at kombinere sine ridestøvler med et par termosokker eller lignende på kolde dage. Dette fordi langt de fleste ridestøvler sælges uden foring, så rytteren har bedst mulig kontakt til stigbøjlen. Dermed ikke sagt at støvlerne med foring ikke kan anskaffes; her skal man blot holde for øje at de højst sandsynligt ikke er passende til sommerbrug. Til gengæld er materialer som læder gode til at isolere og luftventilere, hvilket er en klar fordel om sommeren.

Materialer

Som nævnt er det ofte de samme materialer, som går igen på tværs af støvlerne. Her er der oftest tale om læder, som er et holdbart, men samtidig varmeisolerende og åndbart materiale. Der findes bedre materialer, men læder er i top, når det kommer til at være brugbar på tværs af kategorier. Gummi og kunstlæder har på mange måder de samme egenskaber som læder, men er ikke helt lige så gode. Dermed sælges støvlerne i hhv. gummi og kunstlæder gerne til billigere penge, til rytteren som skal overholde et budget. 

Funktioner

Støvlerne skal gerne opfylde en lang række funktioner, idet de ofte er udformet med øje for både at kunne benyttes før, under og efter ridning. Således sættes der store krav til komfort, men også stødabsorption og forstærkede områder. 

Ved køb af støvlerne er det værd at overveje lukkemekanismen. Man kan vælge mellem snørebånd, lynlås, knapper eller endda ingenting. For sidstnævnte gælder der at man blot trækker ridestøvlen på. Hver enkelt lukkemekanisme har sine egne fordele og ulemper, men lynlåse er klart mest udbredte, da det er den hurtigste og dermed nemmeste metode. Lynlåsene vil ofte have forstærkede slidser omkring sig, for at forhindre at skidt ophober sig og gør dem svære at lyne. Lynlåsen kan optræde såvel foran på ridestøvlen som bagpå eller på siderne. Her er det en smagssag, hvad man som rytter foretrækker.

Når det kommer til funktioner, kan man desuden vælge at købe deciderede vandtætte ridestøvler, hvis man føler for at gå all in på dette punkt. Dette opnås enten gennem læder alene, eller ved at belægge med polyurethan. Der kan også fås ridestøvler med ståltå for ekstra beskyttelse. Der er således mange muligheder, og hvad man vælger at investere i, kommer i den grad an på personlige behov.

Størrelse

Støvlerne forekommer i helt normale skostørrelser, som vi kender det fra skoforretninger. Det anbefales altid at prøve ridestøvlerne fysisk, da man i så fald er sikker på at opnå det rette match. Nogle af støvlerne er store i størrelsen, mens andre er små. Da de fleste korte ridestøvler fås i læder, skal man ofte regne med en periode hvor de skal gås til. Således må de gerne sidde lige stramt nok ved købsdatoen, da de retter sig ind løbende.

Design

Mange af støvlerne fås i jodhpurs-stil, men der er bestemt også andre disponible designmuligheder. Her er der tale om alt fra sneakers- eller vandrestøvle-lignende designs til diverse pynt. Mulighederne er mange når det kommer til støvlerne, men det er naturligvis vigtigst at man først og fremmest tænker over funktionaliteten, som opfylder ens behov.

Farve

Der er ingen tvivl om at den helt klassiske farve for støvlerne, sammen med meget andet rideudstyr, er sort. Sort giver en klassisk og afdæmpet udstråling, som der sættes stor pris på til stævner. Mange af støvlerne fås kun i sort, mens få også kan skaffes i nuancer som brun og grå. Det er dog i de fleste tilfælde de helt afdæmpede farver der sælges, da de først og fremmest er nemmest at vedligeholde, og desuden er mest ønskværdige på en stævneplads.

Budget

Støvlerne kan sagtens anskaffes på et stramt budget. Netop fordi der findes så mange forskellige typer og mærker, kan prisen presses ned på mange varer.

Således koster støvlerne helt nede fra 200 kr. og op til 2.000 kr. Hvis man vil have et ordentligt par, som er behagelige at bære, skal man dog satse på minimum at ofre omtrent 600 kr. på projektet. Det kan dog betale sig at holde udkig efter gode tilbud, da man i så fald kan få korte ridestøvler i passende kvalitet til billige penge.

Hvad siger undersøgelser om korte ridestøvler?

Til sidst står spørgsmålet om, hvorvidt det er nødvendigt at købe sko, som decideret er skabt til ridning. Mange rideskole-ryttere vælger at ride i hverdagssko fra garderoben. Dette kan sagtens føles tilfredsstillende, men kan over tid give alvorlige følger. I en undersøgelse fra 2007 opgjorde man antallet af hospitalsindlæggelser blandt børn, i forbindelse med rideskader, over en 12 år lang periode. 

Af 258 indlæggelser, var der tale om 8 alvorlige fodskader, enten som følge af forkert fodtøj eller dårlige stigbøjler. Fodskaderne rummede diverse frakturer gennem hele foden, og skyldtes alle at børnene under ridning havde fået hesten ned over sig i forbindelse med et fald. Fordi foden ikke kunne komme ud af stigbøjlen, enten fordi skoene ikke var udformet til en stigbøjle eller fordi der ikke var tale om sikkerhedsstigbøjler, førte ulykkerne til frakturer. 

Tilbage står konklusionen at det er af yderste vigtighed, at man skal kunne undslippe stigbøjlen, hvilket både sikkerhedsstigbøjler og det korrekte fodtøj kan samarbejde om.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke korte ridestøvler er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste korte ridestøvler. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Ridestøvlerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger korte ridestøvler?

Valget af korte ridestøvler afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “The Importance of Proper Shoe Gear and Safety Stirrups in ….” 11 okt.. 2020, https://www.researchgate.net/publication/6601796_The_Importance_of_Proper_Shoe_Gear_and_Safety_Stirrups_in_the_Prevention_of_Equestrian_Foot_Injuries. Åbnet 23 okt.. 2020.
Forfatter
Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.