Staldstøvler er kendetegnet ved at være mere behagelige og robuste end andre støvler. Dette er grundet, at man tit skal bruge meget tid i stalden og på at gå rundt i alt slags vejr udenfor. Staldstøvler skal kunne holde til lidt af hvert især siden støvler man rider med, ikke er velegnede til lange ture, og hurtigt kan blive ukomfortable.
Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af staldstøvler. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.
Bedste staldstøvler
Pris: 1.199 DKK
ELT Vancover vinter læderstøvler er en førsteklasses løsning til dem, der søger komfort og holdbarhed i stalden i de koldere vintermåneder. Støvlerne kombinerer stilrent design med praktiske funktioner som vandtæthed og varmeisolering takket være det høje skaf i læder og det indvendige for af syntetisk pels. Med en robust gummisål, der sikrer godt greb på både våde og glatte overflader, er disse støvler ikke blot komfortable, men også praktiske til hverdagsbrug i hårde vejrforhold. Særligt bemærkelsesværdigt er lynlåsen bagpå, som gør det nemt at tage støvlerne af og på, hvilket er en stor fordel i en travl hverdag.
Annonce
Bedste billige staldstøvler
Pris: 429 DKK
Thermo Ridestøvler med foring fra ELT har imponeret os som de bedste billige staldstøvler i vores test. Disse støvler kombinerer komfort og funktionalitet på fornem vis. Den varme foring gør dem ideelle til kolde vintermåneder, og deres slidstærke ydre sikrer, at de kan modstå de hårdeste staldforhold. De er også vandtætte, hvilket bidrager til at holde fødderne tørre i våde miljøer. Samtidig er de lette og nemme at tage af og på, hvilket er en stor fordel i en travl hverdag i stalden. Kort sagt, disse støvler tilbyder god værdi for pengene uden at gå på kompromis med kvaliteten.
Annonce
Bedste premium staldstøvler
Pris: 1.295 DKK
Redback USBBK staldstøvler med sikkerhedssnude er kåret som de bedste premium staldstøvler og det er ikke uden grund. Disse støvler udmærker sig ved deres høje kvalitet og robusthed, hvilket gør dem ideelle til dagligt staldarbejde. Med deres sikkerhedssnude tilbyder de den nødvendige beskyttelse mod tunge genstande, samtidig med at de er komfortable nok til at blive båret hele dagen. Den ergonomiske design og stødabsorberende sål betyder, at man kan arbejde hårdt uden at mærke ubehag. Derudover er de fremstillet af slidstærkt læder, som sikrer en lang levetid.
Annonce
De fleste af os ryttere bruger næsten mere tid i stalden end på hesten. Vi udfører hårdt arbejde, går mange skridt og i alt slags vejr. Det stiller store krav til vores fodtøj. For at de støvler vi rider i ikke skal blive unødvendigt slidte, kan det være en god ide at anskaffe sig staldstøvler.
Staldstøvler har mange funktioner alt efter, hvad du har behov for. Støtte, komfort, varme, sikkerhed og mange flere. Denne artikel vil indvie dig i staldstøvlernes verden, så du kan få det optimale ud af dine!
Der er mange gode grunde til at anskaffe sig staldstøvler. Typisk er de støvler, vi rider i, ikke særlig komfortable. Man kan få ondt i fødderne, hvis man går langt, og de kan blive beskidte og ødelagte hurtigere. Derudover kan støvler fås i mange forskellige slags. De kan tilbyde en støtte og komfort, som for eksempel kondisko ikke kan tilbyde. De kan også fås med et metalstykke ved tåen, så du ikke skal være nervøs for, at blive trådt over tæerne af din hest. Staldstøvler kan også holde kulde, vand og skidt ude. De er nemlig særligt fremstillet til et liv i stalden til forskel for støvler til ridning og kondisko.
Når du skal vælge dine staldstøvler, er der en række punkter, du bør forholde dig til. Vi vil i denne artikel komme ind på følgende:
Et køb af staldstøvler handler primært om at gøre tiden, hvor man ikke rider så behagelig og sikker som muligt. For at opnå den størst mulige komfort kan støvler kombineres med andet tøj. Man kan for eksempel overveje at købe overtræksbukser særligt til staldarbejde. På den måde beskytter du dit ridetøj fra at blive beskidt eller vådt. Om om vinteren kan man sågar anskaffe sig en flyverdragt, som både holder dig varm og beskytter dit ridetøj.
Når du så har anskaffet dig dine staldstøvler, er det vigtigt, at du passer godt på dem. De er købt til de hårdeste og mest beskidte opgaver omkring hesten, så de kræver lidt ekstra pleje, hvis de skal holde længe.
En god hovedregel er altid at sørge for, at børste eventuel mudder eller skidt af hver dag. På den måde får det ikke lov til at ødelægge det materiale, som staldstøvlen er lavet af. Og bonus er, at de ser pænere ud!
Vedligeholdelsen og plejen af staldstøvlerne afhænger meget af det materiale, de er lavet af.
Hvis de er lavet af læder, kan de få samme pleje som resten af dit udstyr lavet af læder. Typisk vil man dog have mere fokus på rengøringsdelen af staldstøvlerne end ‘pudse’-delen. De skal jo alligevel ud i møddingen igen i morgen!
Har staldstøvlerne en gummi-overflade, som vi kender fra gummistøvler, er det tilstrækkeligt blot at skylle dem eller tørre dem af. Bare pas på, at vandet ikke kommer ind i støvlen, så du får våde tæer!
Hvis støvlerne har ruskind på sig, kan man komme langt med en børste og en fugtig klud. Et godt husråd er, at tilføje hvid eddike hvis vandet ikke er nok til rengøring. Du skal bare huske at vaske det af med en fugtig klud efterfølgende. Her ville det også være en fordel at tilføje imprægnering sådan, at overfladen bliver vandafvisende.
Uanset hvilket materiale dine staldstøvler er lavet af, er det vigtigt at du opbevarer dem et tørt, køligt og luftigt sted. På den måde kan de få lov at tørre efter dagens strabadser.
Det er ikke nogen hemmelighed, at staldstøvler kan være en lidt klodset sko. Det betyder også, at de kan være varme at bære om sommeren. Derfor kan det være fristende at hoppe i et par klipklapper eller kondisko, når sommervarmen rammer. Men! Selvom det ikke er rart at have svedige fødder, er det aldrig en god ide at gå på kompromis med sikkerhed. Der er ikke mindre risiko for, at hesten træder dig over tæerne om sommeren. Næsten tværtimod, da den har mere travlt med at jage fluer væk end at orientere sig om dig.
Heldigvis kan man få staldstøvler, der er mere sommer-venlige end andre. Her gælder det om, at gå efter tynde, lette materialer. Eventuelt støvler af gummistøvle-lignende look. Den danske sommer kan jo godt byde på en del regn, så der kan det være meget praktisk med vandtætte støvler.
Om vinteren er der straks et langt større udvalg af staldstøvler. Her er det en fordel at vælge forede støvler, der virkelig kan holde på varmen under de kolde vintermåneder.
Hvis man ikke ønsker at købe flere forskellige staldstøvler afhængigt af vejret, kan man vælge at gå efter et allround valg. Det kan være at købe en lidt lettere staldstøvle, som er til at holde ud om sommeren, men hvor der samtidig er plads til et par tykke strømper om vinteren.
Staldstøvler fremstilles i mange forskellige slags materialer, der varierer alt efter staldstøvlens formål.
Ønsker man sig vandtætte staldstøvler, er det en god ide at gå efter støvler, der er lavet af gummi og er højere i skaftet.
Hvis man køber staldstøvler for at holde varmen om vinteren, er gummi ikke det varmeste materiale. Her vil man typisk vælge støvler, der er lavet af læder eller ruskind. Derudover er foret inde i støvlen vigtig. Det kan bestå af alt fra fleece til uld og lammeskind. Naturlige materialer er kendt for at holde bedst på varmen, hvorfor uld og ægte lammeskind er et god valg.
Om sommeren kan det være rart at benytte staldstøvler, hvor der er benyttet neopren på noget af støvlen. Det er et mere fleksibel materiale og varmer ikke særligt.
Mange støvler har også stål indsat ved tåen for at øge sikkerheden, som vi vil gennemgå i nedenstående punkt.
Én af de rigtig gode grunde til at købe staldstøvler er sikkerheden. Der er mange tunge maskiner og materialer i en stald for ikke at tale om selve hesten. Derfor kan det godt betale sig at investere i sikkert fodtøj, hvis man vil passe på sine fødder.
Der findes flere forskellige måder at sikre skoene på, og de fleste benytter en stålhætte i tåen. Stålhætter kan beskytte dine tæer til en hvis grad, mens nogle staldstøvler endda har en beskyttelsegodkendelse. ISO-20345:2011 er én af de beskyttelsesgodkendelser, du kan kigge efter, hvis du vil være sikker på, at dine staldstøvler er så sikre som muligt. Denne godkendelse bruges eksempelvis til sikkerhedssko til farligt arbejde og indeholder basiskravene til sikkerhedsko. Det betyder blandt andet, at skoen kan holde til tryk på op til 200 joule.
En staldstøvle har rigtig mange funktioner men kan koges ned til fem overordnede:
Sikkerhed, komfort, varme, vandtæthed og alsidighed.
Sikkerhed:
Som allerede før nævnt har mange staldstøvler en stålhætte for at beskytte dine fødder mod tryk, hvilket kan være en stor fordel, når man bruger meget tid i en stald. Derudover besidder flere støvler også en skridsikker sål. Det er meget nyttigt, så man ikke glider i mudrede områder og kan stå sikkert fast i alle situationer.
Sidst men ikke mindst kan staldstøvlen give øget støtte til din fod, som både sikrer dig mod at vrikke om og øger komforten.
Komfort:
Støtte til din fod har stor betydning, når man går mange skridt i løbet af en dag. Og det kan man nemt komme til, når man er ude ved hesten. Staldstøvler tilbyder mere støtte end eksempelvis kondisko, hvilket kan gøre at dine fødder stadigvæk er glade efter en lang dag i stalden.
Samtidig kan støvler holde dine fødder varme, som i den grad øger komforten i vintermånederne.
Varme:
Kolde fødder i flere måneder i stalden kan tage pusten fra de fleste. De rigtige staldstøvler tilbyder varme fødder, som ikke først skal til at tø op, når du starter ridningen eller kommer hjem til en varm stue.
Vandtæt:
Det er næsten umuligt at være omkring heste i længere tid, uden at komme i kontakt med vand. Det kan være i form af mudder om efteråret, sne om vinteren, regn om sommeren eller i vandspiltovet efter en svedig ridetur. Næsten uanset vejr er det ikke rart at have våde fødder i sine sko. Derfor kan flere støvler fås som vandtætte eller vandafvisende.
Alsidighed:
Nogle staldstøvler er fremstillet på en sådan måde, at de også kan bruges under ridning. De vil typisk have et langt skaft, en hæl og mindre riller i sålen. De vil sjældent give ligeså meget støtte som støvler beregnet til ridning, men til en afslappet tur er de helt fine.
For at opnå det fulde potentiale af dine staldstøvler er det væsentligt at de passer dig både i størrelse og pasform.
Pasformen afhænger af, hvad du primært vil bruge dine støvler til. Overordnet fås de lave og høje i skaftet.
De lave staldstøvler er fordelagtige, hvis du blot ønsker sikkerheden fra støvlerne. I varme måneder får dine ben luft, og de lave staldstøvler er ofte kraftigere og tilbyder dermed en større sikkerhed omkring foden.
De høje støvler er omvendt bedre til at holde vand og skidt væk. De sikrer, at en dyb vandpyt ikke får adgang til dine fødder, og at der kan sprøjte mudder uden at det rammer dine ridebukser. Derudover kan de lange støvler ofte bruges til en afslappet ridetur.
Typisk vil du kunne vælge dine lave staldstøvler ud fra din almindelige sko størrelse med en overvejelse om at gå én størrelse op, så der er god plads til eksempelvis tykke sokker.
Vælger du, at købe høje staldstøvler bør du måle din størrelse på samme måde som ved støvler til ridning:
Vi anbefaler altid, at du prøver dine staldstøvler i det tøj du primært vil have på, når du bruger støvlerne. For eksempel ridebukser og tynde/tykke sokker.
De fleste i ryttere har en bestemt stil, de gerne vil vise frem. Det kan være spændende farvevalg og mønstre eller afdæmpede neutrale farver. Staldstøvler tilbyder ikke den store eksperimentering med farver. Langt de fleste fås i neutrale farver som sort, brun eller grå.
Hvis man vælger støvler i læder, er det en mulighed at matche farven med sit øvrige læderudstyr som sadel, trense og de støvler, man benytter under ridning.
Men hvem ved? Måske vil der med tiden blive fremstillet staldstøvler i alle regnbuens farver?
Når du skal ud og købe støvler, er det en god ide at tænke på dit budget. Har du et højt eller lavt budget? Uanset vil det have indflydelse på den kvalitet, dine staldstøvler får. Man kan selvfølgelig være heldig, men oftest vil du få hvad du betaler for. Ønsker du støvler med så stor komfort som muligt? Som også er vandtætte, varme, med stor sikkerhed og måske endda er flotte? Ja, så skal dit budget være højere, end hvis du er ligeglad. Der er nemlig et stort prisspænd på støvler.
De billigste koster ned til omkring tre hundrede kroner, mens de dyreste kan koste op til over tusind kroner. De fleste staldstøvler vil ligge i et prisleje på mellem fem hundrede til syv hundrede kroner.
Som mange af os ved, er ridesporten og omgangen med heste ikke helt ufarligt.
Netop dette har medvirket til organisationen ‘saddleupSAFELY’s opståen. De har skrevet en artikel, der handler om, hvordan man opnår sikkerhed i stalden. I artiklen påtaler organisationen, at heste er store og til tider upålidelige dyr, som kan reagere kraftigt på ukendte lyder eller bevægelser. Derfor anbefaler de, at man altid bærer sikkerhedsudstyr i samvær med hesten. Det indebærer ridehjelm, ridehandsker og staldstøvler.
De understreger deres pointe med en historie om en piges oplevelse. Mens hun striglede sin hest, kom der to gøende hunde løbende. De skræmte hesten og den trådte på hendes fod. Det betød at hendes fod brækkede, og en blodåre blev beskadiget. Hun kunne ikke have almindelige sko på i to måneder og der var lange udsigter til ridning.
Det kan altså have store konsekvenser, hvis ikke man benytter det rette fodtøj i stalden.
Og netop det har en undersøgelse fra 2007 beskæftiget sig med.
Formålet med undersøgelsen var skabe opmærksomhed omkring, hvor vigtigt det er at bære passende fodtøj i omgang med heste. De påpeger, at 258 børn over en periode på 12 år blev indlagt på ét hospital i Schweiz på grund af fodskader pådraget af heste. Deres konklusion var, at disse skader havde stor betydning for børnenes bevægelighed og understreger, at læger, forældre og ridelærer bør fremhæve nødvendigheden af passende fodtøj.
Et andet studie fra 2015 har også beskæftiget sig med sikkerheden omkring heste. De delte risikoen omkring heste op i fire dimensioner; selve risikoen, hesten, rytteren og den kultur heste aktiviteterne udføres i.
Undersøgelsen konkluderer, at der er et komplekst sammenspil mellem de fire dimensioner. De mener, at mange af sikkerheds udfordringerne kan imødekommes, hvis der fokuseres på samspillet mellem heste og ryttere. På den måde kan hestene og rytterne blive sikre og ridning kan generelt blive en mere sikker kultur.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste staldstøvler. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Staldstøvler vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af staldstøvler afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.