Ridesko

Brune ridesko
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Rideverdenen rummer mange udstyrskategorier, som skal gøre rideturen til en ubesværet aktivitet. Fodtøj kan gøre en verden til forskel for komforten i stigbøjlerne; her er ridesko én af de mere alsidige muligheder.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af ridesko. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Ridesko Test: Top 3 Bedste Ridesko

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste ridesko

Pris: 349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste ridesko i test” er Equipage Freema. Skoene er behagelige og enkle uden snørebånd, hvilket gør dem nemme at bruge til hverdag i stalden. En støvle som giver den sikkerhed og fasthed der skal til i stalden og under ridning.

Annonce

Bedste billige ridesko

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige ridesko” er Equipage Bari støvler. Et par lækre økonomiske jodphur sko, som er svære at finde til så lav en pris. Men med disse sko fra EQ går man ikke ned på hverken sikkerhed eller komfort.

Annonce

Bedste premium ridesko

Pris: 549 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium ridesko” er Suedwind Chelsea støvler. Disse sko er af kalvelæder og er fuldt foret. De har desuden elastik indsatser, sådan du har optimal pasform. Bedre ridesko finder du ikke.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til ridesko

Hvad er ridesko?

Behovet for en decideret sko er opstået først og fremmest som en køligere løsning på sommerdage end ridestøvler. Desuden er det mere budgetvenligt at investere i sko, evt. med tilhørende rideleggings. Især til børn i voksealderen kan dette være en klar fordel.

Sort ridesko

Sko egner sig desuden til flere aktiviteter end blot ridning, hvilket igen giver penge at spare. Køber man sko i ordentlig kvalitet, kan de sagtens holde i årevis.

Hvorfor skal jeg købe ridesko?

Skoen er netop smart fordi den er så alsidig. Pointen bag er at skabe en sko som ikke blot er komfortabel i sadlen, men også vedbliver at være behagelig under resten af de daglige gøremål hos hesten.

Mange ryttere har en tendens til at skifte sko før og efter ridning, netop fordi deres fodtøj til ridning ikke er komfortabelt at gå i. Sko gør det muligt at benytte det samme par sko på tværs af aktiviteter.

Sko har alle de eftertragtede kvaliteter til rideturen såsom fast hælkappe, tætsiddende egenskaber og sikkerhed. Desuden er sko gerne udstyret med en sål som støtter kroppens pronation, som netop er kroppens naturlige forsvar for at stødabsorbere.

Ridestøvler er meget udbredt på stævnepladserne og har uden tvivl sine fordele. Sko til ridning giver dog flere muligheder og kan være god til hverdag, hvorimod man kan vælge at have et par støvler blot til stævnebrug.

Hvilke ridesko skal jeg vælge?

Når det kommer til sko til ridning, er der forskellige egenskaber og design-muligheder at holde for øje. Er man til til en letvægt og åndbarhed, er sneakers-stilen et godt bud. Disse skal dog helst kun bruges hjemme, da man ser skævt på for afslappet stil til stævner. Det kan være en fordel at finde sko til ridning  i sneakers-stilen uden snørebånd, så man så vidt muligt eliminerer muligheden for at blive fanget i stigbøjlerne.

Omvendt giver snørebånd en god mulighed for at opnå den helt korrekte pasform omkring foden, hvilket kan styrke positionen i sadlen. Sko til ridning kan også fås med indbygget sikkerhed mod at blive trådt på af hesten, i form af stål i tådelen eller langs hele fodens overside. De kan dog føles klodsede i stigbøjlerne, men indrettes gerne så de er så slanke og komfortable som muligt.

Kombinér ridesko med andet ridetøj

Sko til ridning spiller sammen med mange andre beklædningsgenstande i sadlen. Bl.a. er ridebukser også en uundværlig hjælper, når det kommer til at få et godt sæde i sadlen. Dette suppleres eventuelt med diverse overtøj og handsker, som først og fremmest tjener et varmemæssigt og vejrmodståeligt formål.

Ligesom at man for sko til ridning har fokus på bekvemmelighed, er man indenfor ridehjelme også hele tiden i udvikling når det kommer til vægt og åndbarhed, hvilket tjener til en behagelig ridetur.

Tilsammen har rytterens valg af garderobe dog én kernefunktion til fælles: At forbedre rytterens komfort for endegyldigt at skabe en harmonisk ekvipage.

Pleje af ridesko

Alt efter skoenes materiale, er der forskellige pleje-anvisninger. Sko af læder anbefales blødgjort med lædersæbe og en afsluttende læderbalsam for optimal vedligehold.

Den daglige pleje bør bestå i at fjerne skidt og snavs med en fugtig klud eller en blød børste. Dette er med til at undgå at skoene til ridning forgår før tid, da indtørret snavs leder til rifter i materialets overflade.

Også opbevaringen af skoene har stor betydning for pleje på den langsigtede front. Vejr og vind er opslidende på sko til ridning og direkte sollys kan også få betydning for skoenes evne til at holde på farven. Derfor anbefales det at sko til ridning opbevares tørt og ved neutral temperatur indendørs.

Valg af ridesko

Vejr

Omend sko til ridning kan fås med foring, bliver dette hurtigt ubehageligt i den hede sommervarme. Omvendt bliver det nemt koldt at undvære dette på de kolde dage. Det kan altså være værd at overveje om man vil have flere forskellige par sko til ridning til diverse årstider og vejrforhold. 

Man kan dog vælge at investere i såkaldte støvlevarmere, som er små indlæg der kan knækkes, og give op mod 37 graders varme. Dette kan være et godt supplement til de kolde vinterdage. På den anden side kan termosokker også være et sublimt tiltag. Der er altså supplerende muligheder til de kolde vinterdage, som kan gøre det unødvendigt at købe et egentligt par vinter-sko.

Når det kommer til vejr, er der også forskel på evnen til at modstå regn. Vandtætheden svinger i forhold til skoenes materialer, og omend det ofte er de samme materialer der benyttes, kan overfladebehandlingen og kombinationen af forskellige materialer få betydning for skoenes vandmodstand.

Materialer

Læder er et rigt benyttet materiale på tværs af mange udstyrs-kategorier i ridesporten, sko til ridning ikke undtaget. I sko til ridning krydses læder ofte med polyurethan, der øger såvel vandmodstand som holdbarhed. Læder er netop relativt sensitivt overfor skader i forbindelse med snavs og fugt, hvilket kan afhjælpes med polyurethan. 

Det kan desuden være ønskværdigt at lede efter sko til ridning med mesh-struktur på indersiden, da dette sikrer en god fugt- og varmetransport. Især ved gentagne timers brug af sko til ridning, er dette en uundværlig kvalitet.

Funktioner

Der er ret begrænsede materiale-muligheder for sko til ridning, netop fordi kun det bedste udbydes på markedet pt. Man kan dog variere især det indvendige materiale, alt efter hvilke funktioner, man ønsker opfyldt. Her giver en foring af fleece eller uld gode varmeegenskaber, hvilket kan være en fordel i de kolde måneder.

Samtidig kan mesh, som nævnt, være med til at varme og fugt transporteres ud. Mesh er som sådan ikke et materiale i sig selv, men blot et udtryk for materialer som har tætliggende huller i sig som netop varme og sved kan trænge ud gennem for optimal luftgennemstrømning.

Læder kan overfladebehandles til at blive vandafvisende eller som nævnt kombineres med polyurethan. Selvom det oftest får prisen til at stige en smule, er det en god investering at gøre sig med de evigt varierende danske vejrforhold.

Udover ovennævnte funktioner kommer der også faktorer som lukkemekanismer og refleks indover. Af lukkemekanismer kan man vælge mellem lynlås og snørebånd eller endda begge dele. Hvis man somme tider rider ud efter mørkets frembrud, kan reflekser på diverse rideudstyr, sko til ridning inklusiv, være en god hjælper for at blive synlig i mørket.

Størrelse

Det er af afgørende betydning at skoene passer. Sidder skoene for stramt, risikerer man at de skaver og påvirker rytterens holdning. Omvendt, hvis skoene sidder for løst, mindsker de rytterens greb i stigbøjlen.

Sko må fra købsdato godt sidde lidt for stramt, da læder udvider sig i takt med at det bliver gået til. De fleste kender deres skostørrelse, som i normale voksenstørrelser forekommer fra mellem størrelse 35 og 42. Størrelser udover dette spektrum er også muligt at få fat i, dog ikke lige så udbredt.

Nogle sko er sådan udformet at de er små eller store i størrelsen. Således er det altid en god idé at købe sko til ridning i en fysisk butik, så man kan prøve dem på før køb.

Design

Pointen med sko til ridning er netop at designe en alsidig sko. Det klassiske læderlook går man aldrig galt i byen med, og det er ofte muligt at udbyde læder i forskellige designs. Sko til ridning i sneakers-stil er et forsøg på at udbyde en moderne sko som dog er rettet mod staldaktiviteter. Alt efter forhandleren fås sko til ridning med forskellige detaljer, men der er ingen tvivl om at fokus ligger på funktionalitet.

Farve

Ligesom man kan vælge at købe sine sko til ridning med diverse pyntegenstande, varierer farve-udvalget også. Det er tydeligt at farverne sort og brun dominerer, da netop disse farver er alsidige, ligesom rideskoene i sig selv. 

Ridedisciplinen, som man gør sig indenfor, har meget at sige ift. hvilke farver man, så at sige, kan tillade sig at bære. Sko til ridning benyttes dog ofte udelukkende hjemme i stalden, mens man til stævner vil benytte sig af den klassiske ridestøvle.

Af den årsag kan man være lige så kreativ med sko til ridning-designet som man lyster, dog med henblik på først at få opfyldt kernefunktionerne og sekundært set vælge skoene efter deres design og farve. De fleste sko sælges kun i sorte og brune farver, eventuelt med små detaljer i andre friskere farver. Det kan derfor være svært at opstøve ridesko i en bestemt farve.

Budget

Sko til ridning kan sagtens fås til en overskuelig pris. Som med andre sko skal man regne med at lægge minimum 500 kr. for et par sko i ordentlig kvalitet. Det er ofte mærkevarer og bestemte designs, der er med til at trække prisen op, og derfor ikke nødvendigvis funktionerne. Således kan sko til ridning med indbygget sikkerhed, og den helt rigtige sål til ridning, fås til helt rimelige penge.

Hvad siger undersøgelser om ridesko?

I en opsummering på Googles patentside for ridesko, gennemgås de vigtigste karakteristika for en ridesko. Ridesko skal møde krav fra både selve ridningen, men i lige så høj grad fra de øvrige aktiviteter i stalden. 

Af den årsag er den ideelle ridesko udformet med en sål som hjælper kroppen mod under- eller overpronation. Således kan rideskoen fordele stød fra såvel stigbøjle som almindelig gang på staldgangen ligeligt.

Sålen kan udformes i bestemte mønstre for at komplimentere en naturlig holdning i sadlen. Integreret i sålen findes ofte en forstærket hæl som holder foden i den korrekte stilling. Det er ydermere populært at udstyre ridesko med to åbninger: Én af snørebånd og én med lynlås.

Dette gør rideskoen nem at få af og på takket være lynlåsen, og nem at give et perfekt fit med snørebåndene. 

Alt i alt er et sammenspil mellem rideskoens ydre og indre med til at sørge for at alle staldaktiviteter bliver en behagelig oplevelse. Af denne grund er ridesko bestemt en overvejelse værd som din næste type fodtøj.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke ridesko er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste ridesko. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Rideskoene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger ridesko?

Valget af ridesko afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Riding Shoe” https://patentimages.storage.googleapis.com/e8/30/16/92ae0193789cd4/US6272773.pdf Åbnet 23 okt.. 2020.
Forfatter
Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.