Termoridestøvler

Termoridestøvler i sne
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Ridestøvler kan generelt, i kombination med hjælpemidler, benyttes året rundt. Nogle ryttere har dog glæde af ridestøvler rettet mod de respektive sæsoner. Her er termoridestøvler en mulighed til den barske vinter.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af termoridestøvler. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Termoridestøvler Test: Top 3 Bedste Termoridestøvler

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste termoridestøvler

Pris: 429 DKK

Vinderen i kategorien “bedste termoridestøvler” er Kingston termoridestøvler. Materialet føles meget blødt mod benet og er derfor nem at bære i selv timevis. Designet er nytænkende og udgør en stor fordel, hvis man ikke er til den stramme læderstil.

Annonce

Bedste billige termoridestøvler

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige termoridestøvler i test” er Waldhausen termoridestøvler. Støvlerne er mere end passende på en klassisk vinterdag når det kommer til varmegivende effekt og komfortabilitet. Blødheden bevares i selv meget lave temperaturer.

Annonce

Bedste premium termoridestøvler

Pris: 623 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium termoridestøvler” er Bergen termoridestøvler Disse robuste ridestøvler er kraftvandafvisende, slidstærke, bløde og gode mod kulde i en vintertid. Du får ikke bedre termoridestøvler!

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til termoridestøvler

Hvad er termoridestøvler?

Ridestøvler er kendt for deres særskilte udformning, rettet mod at passe i en stigbøjle. Ridestøvler forsyner rytteren med maksimal sikkerhed, som er et must for at forhindre alvorlige skader ved eventuelle rideulykker. Denne mere specifikke afgren af ridestøvler er ydermere rettet mod brug i kolde perioder.

Brune termoridestøvler

At ridestøvler har termofunktion, betyder at støvlen er udformet af et varmeisolerende materiale. Oftest vil de være foret på indersiden for såvel tillæg til den varmegivende effekt, som for komfortens skyld.

Hvorfor skal jeg købe termoridestøvler?

Fødder er generelt, også for rytteres vedkommende, et udsat område under de lave temperaturer. Frost fører til stivhed, og det er ikke optimalt når man sidder i sadlen. Derfor kan mange ryttere gavnes af deciderede ridestøvler med term, som ofte også er mere holdbare end klassiske ridestøvler.

Hvilke termoridestøvler skal jeg vælge?

For at kunne opfylde sin termofunktion, er de fleste termo-ridestøvler lavet af det samme materiale, ofte er der tale om læder. Budgettet spænder fra få hundrede kroner op til et par tusinde, og alt efter brug og budget må man som rytter beslutte hvad kvalitet, man behøver. Dertil kommer faktorer som udseende; dog er et par klassiske sorte ridestøvler det mest udbredte på stævnepladserne.

Kombinér termoridestøvler med andet ridetøj

Alt efter hvor meget man fryser, kan det også være værd at kombinere termo-ridestøvlerne med andre beklædningsgenstande med termofunktion. Dette kan være alt fra ridebukser til ridejakke, handsker og strømper. Et samspil mellem flere elementer kan gøre hele forskellen for rideturen.

Også hestens behov kan være værd at overveje, især mens man varmer op og skrider af. Således kan man anskaffe sig lændedækkener og gamacher, som kan opfylde hestens behov på kolde dage.

Pleje af termoridestøvler

Mange læder-typer er manipulerbare, heriblandt mulige at forsyne med termofunktion. Derfor er læder et klassisk materiale til termo-ridestøvler. Læder er desuden et nemt materiale at pleje, idet der er skabt deciderede læderpleje-produkter.

Termo-ridestøvlerne kan således nemt plejes med en lædersæbe efterfulgt af behandling med læderbalsam. Der er endda udformet egentlige læderplejeprodukter specielt rettet mod støvler.

Er termo-ridestøvlerne lavet af andre materialer, er det oftest en opvredet klud, man kommer længst med. Gøres dette ofte nok, gerne efter hver brug, slipper man for indtørret skidt og snavs, og støvlerne vil holde længere.

Til hverdag handler det om at opbevare støvlerne tørt og i milde temperaturer. Hvis de er blevet våde, kan man med fordel hænge dem op for optimal luftgennemstrømning.

Valg af termoridestøvler

Ridedisciplin

Der er generelt ikke stor forskel på ridestøvler på tværs af ridediscipliner, termo-ridestøvler heriblandt. Det er uden tvivl lange ridestøvler, som er mest udbredt på stævnepladserne. Dette bunder i den grad ud i traditioner, men der kan også være tale om bedre greb i sadlen for den pågældende rytter. 

Vejrforhold

Læder, som langt størstedelen af termo-ridestøvler laves af, er til en vis grad vandafvisende. Med den rette lædertype, eller eventuel overfladebehandling, kan læderet blive decideret vandtæt, hvilket kan være en kæmpe fordel på regnfulde dage. 

Termo-ridestøvlerne er i sig selv rettet mod vinterbrug, og alle vinterens tilhørende problematikker. Altså kan man forvente at termo-ridestøvlerne – alt efter kvalitet – giver en vis varmefunktion, samt tilhørende vandafvisende egenskaber.

Materialer

Som sagt er det ydre materiale oftest læder. Nogle ryttere drager dog fordel af ridestøvler i gummi, som også kan benyttes med gummistøvle-funktion i stalden efter endt ridetur. Her kan der dog være tilpasningsvanskeligheder i forhold til stigbøjlen, så der er bestemt nogle overvejelser at gøre sig.

For at få en optimal varmefunktion, kan det indre materiale være alt fra fleece til uld eller lammeskind. Det er en klar fordel, at det indre materiale er såvel varmeisolerende som åndbart; en egenskab som især fleece er kendt for. Desuden er komfort en vigtig faktor, da holdningen i sadlen forværres af skarvende støvler.

Foringen må på ingen måde forhindre god stødabsorption eller kontakt til stigbøjlen, så det skal helst være tyndt samtidig med at ovenstående funktioner opfyldes.

Funktioner

Funktionaliteter har vi allerede kort været inde på. Termo-ridestøvlernes ypperste funktion består i at sikre varme, men de må samtidig ikke gå på kompromis med klassiske krav til ridestøvler. Altså skal stødabsorption og pasform til såvel rytterens fod, som til stigbøjlen, være i top. 

Termo-ridestøvler fås med diverse lukkemekanismer, enten som pull-on, lynlås eller med knapper. Hver mekanisme har sine fordele og ulemper, men det er især lynlåsene, som gør sit indtog på markedet. Sørger man for at pleje sine ridestøvler efter plejeanvisningerne, holder også lynlåsen fint til en hård tilværelse.

Mange termo-ridestøvler fås med lynlåsbeskytter, idet vintertiden er især kendt for ufordringer med mudder og andre udfordrende elementer mod ridestøvlerne.

Størrelse

Termo-ridestøvlerne skal sidde tæt, men må på ingen måde stramme. Der kan dog være en pointe i at ridestøvlerne de første par dage godt må være mere eller mindre ubehagelige at have på, da der er en tilpasningsperiode for læder. 

Størrelsesguiden er relativt simpel, da de fremgår i samme størrelser som for alle andre sko. Nogle termo-ridestøvler kan dog være store i størrelsen, mens andre er små i størrelsen, hvorfor det anbefales at man prøver dem fysisk på. Få ridestøvler fås med udvidede størrelsesmuligheder, for at sikre det perfekte match.

Design

Ridestøvler er for det meste tætsiddende, især til stævner. Altså er der tale om et slankt design. Især med termo-ridestøvler kan man dog sagtens anskaffe sig løsere ridestøvler, som kan vise sig at være en fordel til det øvrige staldarbejde. 

Udover støvlernes udformning og fit, er der også pynt og farver at tænke ind over. Termo-ridestøvler må ofte overkomme en vis mængde skidt og snavs som følger med den kolde årstid, så der vil ofte være fokus på holdbarhed og andre funktionaliteter. Når det er sagt, så kommer termo-ridestøvler i et væld af forskellige designs hvis man er villig til at ofre penge på det.

Farve

Ridestøvlernes farve til ofte være jordnære og varme farver, som passer til årstiden. Der vil naturligvis være undtagelser i form af friske farver. Disse skal dog helst blot bæres i privaten, da det eneste man som sådan godtager til stævner er klassiske, sorte støvler i lang form. 

Er man villig til at lægge noget tid i at søge efter ridestøvler i særprægede farver, kan man sagtens finde frem til termoridestøvler i fin kvalitet, som opfylder ens farve- og designbehov.

Budget

Da termo-ridestøvler om noget er sæsonbestemt, kan man med fordel købe dem udenfor sæson. Dette er naturligvis ensbetydende med et begrænset udvalg, men behøver ikke betyde at man ikke kan få termo-ridestøvler i en passende kvalitet.

Generelt ligger termo-ridestøvler fra et par hundrede kroner og op til et par tusinde, omend det anbefales at man som minimum lægger 6-700 kr. til side. Har man et behov for termo-ridestøvler er det uden tvivl en fordel, at de er i en sådan kvalitet at de opfylder varmebehovet.

Hvad siger undersøgelser om termoridestøvler?

Hvorvidt man køber ridestøvler med termofunktion til vinter- og overgangsperioder, er et spørgsmål om personlige behov. Det er dog vigtigt, at der er tale om deciderede ridestøvler, og ikke blot termostøvler fra den lokale skobutik. 

I et sammendrag af forskellige undersøgelser fra 2016, har man kigget på typen af skader på tværs af aldersgrupper og rideerfaring for en række ryttere. Her blev det tydeligt, hvordan antallet af skader er lavere for erfarne ryttere, men til gengæld af en større alvorlighedsgrad.

For voksne ryttere sker størstedelen af skader i forbindelse med håndtering fra jorden, mens børns ulykker oftest associeres med selve ridningen. 

Der er således forskelle på typen af skader, og hvordan de opstår, når man sammenligner aldersgrupper og erfaringsniveau. Et sted mellem 6% og 15% af skaderne involverer fødderne, som enten trædes på eller klemmes i forbindelse med et fald. Her kan korrekte ridestøvler og sikkerhedsstigbøjler gøre hele forskellen, da man i så fald har en langt bedre chance for at undslippe stigbøjlen.

Dette gør sig også gældende for termoridestøvler, som netop – udover at være udformet til at yde varme – er udformet med den korrekte form til ridning. Termoridestøvler benyttes oftest i privaten, men hvis deres design matcher stævnepladsernes krav, er der intet til hinder for at man også benytter dem når man er til stævne.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke termoridestøvler er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste termoridestøvler. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Termoridestøvlerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger termoridestøvler?

Valget af termoridestøvler afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “(PDF) Equestrian Sports – ResearchGate.” 28 Sep. 2020, https://www.researchgate.net/publication/314265947_Equestrian_Sports. Åbnet 23 Nov. 2020.
Forfatter
Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.