Læderridestøvler

Sorte læderridestøvler
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Læderridestøvler er et klassisk og moderne valg af ridestøvler, idet læder er et alsidigt, holdbart og let håndterbart materiale. Desuden kan læder nemt formes til den enkelte rytters interesse.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af læderridestøvler. Se de 4 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Læderridestøvler Test: Top 4 Bedste Læderridestøvler

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste læderridestøvler

Pris: 899 DKK

Vinderen i kategorien “bedste læderridestøvler i test” er Equipage Avery støvler. Disse ridestøvler fra Equipage udmærker sig ved sit klassiske design, men ved samtidig at sikre en behagelig og velbalanceret ridetur. Der tilbydes en bred pasform til et udbredt problem.

Annonce

Bedste billige læderridestøvler

Pris: 860 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige læderridestøvler” er HKM Belmond læderstøvler. Ridestøvlerne er vandtætte og har lækkert inderfoer. Den er perfekt til de kolde dage, hvor du har brug for varme støvler. Til pengene får man et par glimrende, holdbare ridestøvler.

Annonce

Bedste premium læderridestøvler

Pris: 2.995 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium læderridestøvler” er Mountain Horse Sovereign læderridestøvler. Støvlerne er vandtætte og med ShockX Advanced Insole system, som sikrer maksimal komfort samt optimal temperaturregulering. Meget solide ridestøvler.

Annonce

Bedste læderridestøvler til stald

Pris: 999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste læderridestøvler til stald” er Equipage Coleen læderridestøvler. Når det kommer til funktionalitet, bliver det ikke bedre. Disse støvler fra EQ er anbefalet verden over og er så behagelige, at man kunne sove i dem. De er alle pengene værd og perfekt til staldarbejde.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til læderridestøvler

Hvad er læderridestøvler?

Der har længe været fokus på at udforme rideudstyr på en sådan måde, at rytterens ridetur gøres såvel mere behagelig som let. Ridestøvler er én af flere kategorier, som man med tiden er blevet meget klog på. Derfor laves mange ridestøvler i dag af læder, da det netop har vigtige kvaliteter for ridningen. Dette være sig kvaliteter såsom nem vedligeholdelse, god pasform og design. Sidstnævnte er især en vigtig egenskab til diverse konkurrencer på tværs af ridediscipliner.
Mørkebrune læderridestøvler

Hvorfor skal jeg købe læderridestøvler?

Vigtigheden af ridestøvler kan ikke understreges nok. I tilfælde af en ulykke, er ridestøvlens form lavet til, at man så nemt som muligt kan slippe ud af stigbøjlen. Desuden er der ofte tænkt over stødabsorption og modstandsdygtighed overfor det meste vejr, men det kommer an på kvaliteten af læderridestøvlen. Således er prisen i høj grad med til at bestemme ridestøvlens funktionaliteter, men til gengæld kan alle ryttere, uanset budget, finde et par læderridestøvler.

Hvilke læderridestøvler skal jeg vælge?

Læderridestøvler er oftest lange, idet de får andre betegnelser når de opstår i kort form. Således vil man nemt kunne finde marked for støvler som dækker hele anklen, næsten op til knæhøjde. Læder er kendt for sine mange kvaliteter og funktioner i samtog med diverse overfladebehandlinger og foringsmuligheder, hvormed det er et fantastisk materiale til ridestøvler. Som rytter må man prioritere kvaliteter, eventuelt  i form af både et par læderridestøvler til sommerbrug, vinterbrug og stævnebrug.

Kombinér læderridestøvler med andet ridetøj

Designmæssigt står læderridestøvler godt med hestens udstyr, heriblandt en sadel og et hovedtøj af læder. Funktionsmæssigt gælder det som rytter om at investere i de korrekte stigbøjler, som sammen med ridestøvlerne kan yde en passende sikkerhed. Fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv, er også ridehjelm og eventuelt en sikkerhedsvest med til at øge sikkerheden i sadlen.

Vedligeholdelse af læderridestøvler

Læder er et vidt benyttet materiale i rideverdenen generelt, og hertil er udformet en række produkter, som er med til at forlænge læderets holdbarhed og forhindre stivhed. Det anbefales fra tid til anden at pleje læderridestøvlerne med en lædersæbe, efterfulgt af en læderbalsam. Her findes der produkter som decideret er lavet til læderridestøvler.

Til hverdag er det, selvom det er en tidsrøver, en fordel at rende over støvlerne med en fugtig klud, og få fjernet snavs inden det tørrer ind og giver mikroskopiske sprækker i overfladen. Disse kan, hvis man er uheldig, udvikle sig til større skrammer, hvilket i den grad går ud over ridestøvlernes evne til at holde vand ude og varme inde.

Bliver støvlerne våde, er det klart bedst at lade dem tørre ved almindelig stuetemperatur, ikke ved radiator og lignende, og vente med at bære dem igen til de er helt tørre. De har generelt altid bedst af at blive opbevaret ved stuetemperatur, og gerne med støvletræ, for at undgå at de falder sammen og får grimme mærker i overfladen.

Valg af læderridestøvler

Ridedisciplin

Der er naturligvis forskel på ridediscipliner, og hvilke funktioner, man ønsker at få opfyldt. Generelt gælder det dog, at der skal være fokus på stødabsorption, komfort og sikkerhed. Læderridestøvler varierer således ikke meget fra ridedisciplin til ridedisciplin, da kravene til faktorer som hælens højde, indlæg og fleksibilitet er de samme. Western skiller sig dog ud ved at have en mere cowboy-inspireret støvle, og gerne i brune farver fremfor sorte.

Dog er det nævneværdigt, at ridestøvler til dressur oftere er af stivere læder, som tager længere tid at gå til, end ridestøvler rettet mod spring. Dressur kræver nemlig ofte et meget stilrigt og klassisk look, som støttes op af stive ridestøvler med den helt korrekte form.

Vejr

Vejret stiller i den grad forskellige krav til støvlens kvaliteter og udholdenhed. En genganger, når det kommer til funktionaliteterne, er dog åndbarhed. En optimal åndbarhed i læderridestøvlerne sikrer såvel god varmeisolation som mulighed for svedtransport, hvormed grim lugt undgås. Åndbarheden opnås gerne gennem en foring med lufthuller. Dog kan vinteren være så hård, at det bliver nødvendigt med ridestøvler med decideret termofunktion. Termofunktionen suppleres ofte med varmegivende materialer i foring og som indlæg.

Vejret kan dog også stille krav til vandtætheden af den enkelte ridestøvle. Rideturen bliver hurtigt en ubehagelig og kold oplevelse, hvis fødderne udsættes for kulde og vand. Derfor er mange ridestøvler lavet vandafvisende, eller ligefrem vandtætte. Budgettet afgør i høj grad, hvor funktionel ridestøvlen er. Læder er i sig selv et godt materiale til at holde vand ude, men med diverse belægninger og foringer opnås fuld effekt. 

Materiale

Læderridestøvler er naturligvis fremstillet af læder, hvoraf okselæder eller svinelæder er klart de mest udbredte typer. Nogle firmaer har specialiseret sig i imiteret læder og gummi, som i sidste ende kan synes og føles som ægte læder – det er dog sjældent den helt samme oplevelse. Fordelen er dog, at prisen således kan holdes nede. Der findes også forskellige overfladebehandlinger til forskellige typer skind, som giver et væld af muligheder for det færdige udseende.

Alt efter hvordan læderet behandles under produktionen, øges muligheden for funktioner. Pittard-læder er for eksempel garvet på en sådan måde, at holdbarheden og vandtætheden er i top. Generelt er meget læder garvet, heraf især den såkaldte kromgarvning. At garve læderet får betydning for såvel holdbarhed som smidighed. 

Man benytter sig mere og mere af kolæder, som dog er noget tyndere end kalvelæder og generelt mindre blødt og fleksibelt. Dette er et spørgsmål om at benytte så meget som muligt af restprodukterne fra kødproduktionen. Nogle sjældnere og mere eksklusive læder-tyer er skind fra hest, kænguru og diverse krybdyr, som har hver deres egenskaber, når det kommer til design og funktioner.

Funktioner

Som sagt har overfladebehandling og ridestøvlens foring stor betydning for varmegivende og åndbare kvaliteter, men også holdbarhed, bøjelighed osv. spiller ind. 

Læderridestøvler kan dog også fås med udvidede funktioner, som ikke skyldes læderet i sig selv. Således kan man få forskellige lukke-mekanismer i form af knapper, lynlås eller de såkaldte pull-on som trækkes på. Lynlåse er umiddelbart mest udbredt, men da den bliver slidt op med tiden, foretrækker mange ryttere pull-on. Det er også værd at overveje, om man vil investere i læderridestøvler med ekstra støtte eller lægvidde, alt efter hvor erfaren en rytter man er, og hvordan ens krop er formet. 

Det handler altid om at vurdere sine behov, før man køber udstyr. Det kan være at man gerne vil ses i mørket, hvormed reflekterende ridestøvler kan være en fordel, eller har brug for en sporeholder. Når kravene er listet op, kan man lade budget og eventuelle design- og farveønsker spille ind.

Det kan være værd at overveje, om man vil have ét par til sommerbrug og ét par til vinterbrug, sådan at man kan gå all in på funktioner rettet mod bestemte årstider. På samme måde har mange ryttere ridestøvler som udelukkende benyttes til stævner, således at de holder sig pæne og stive.

Størrelse

Læderridestøvler fås i de klassiske skostørrelser som vi kender dem. Det er typisk str. 36-46 der er vidt udbredt, mens størrelser udenfor dette spænd kan være lidt sværere at opstøve. Er der tale om udenlandske ridestøvler, skal man være opmærksom på at konvertere til den danske standard.

Ridestøvlerne må gerne stramme ved køb, da læder er kendt for at skulle gås til og forme sig. Især dressur-ridestøvler tager et stykke tid, før de bliver helt komfortable. Der skal dog som minimum være plads til hele fodens længde, hvor man i nogle tilfælde kan risikere at læderridestøvler er lidt store eller små i størrelsen, sammenlignet med sine normale hverdagssko. Ligeledes må man overveje om man vil have mere eller mindre lægvidde, så ridestøvlerne sidder godt til.

Design

Læder kan manipuleres på mange måder, så overfladen kan se poleret, mat eller blank ud. Til ridestøvler foretrækker man dog et klassisk, blankt look, gerne overfladebehandlet for holdbarhed. Nogle ridestøvler har ekstra detaljer indlagt i form af firmaets logo eller krystaller. Krystallerne kan fås som et udskifteligt panel, så der bliver flere designmuligheder.

Farve

Der eksperimenteres generelt ikke meget med farver i rideudstyr til voksne. Læderridestøvler fås dermed oftest kun i sorte, dog eventuelt brune. Til stævner ønsker man en ren og ikke for spraglet udseende ekvipage. I stedet går man all in på flotte glimmer-detaljer og krystaller, som kan se klassisk, men samtidig prangende ud.

Springryttere har generelt lidt bredere rammer end dressurryttere, hvormed de vælger at købe udstyr i diverse farver. Det er dog oftest sadelunderlag og ridejakke, som fremstår i en klubfarve, landsfarve eller lignende.

Budget

Læderridestøvler ligger om noget og spænder i pris. Som sagt kan nogle materialer manipuleres til at ligne læder, hvilket kan være en fordel til rytteren med et lavt budget. Omvendt er der også store forskelle på læderets kvalitet og funktioner, som får prisen til at spænde fra ca. 600 og helt op mod 3.000 kr. De dyreste læderridestøvler er oftest i top når det kommer til stødabsorption, støtte, komfort og holdbarhed, så man kan være sikker på at få et par ridestøvler i top kvalitet, som holder i årevis.

Hvad siger undersøgelser om læderridestøvler?

Ridestøvler handler om mere end blot at have et par støvler som er beregnet til ridning. Udover sikkerhedsaspekter er ridestøvler også med til at forebygge skader. I en periode på 12 år blev 258 børn indlagt på børnehospitalet i Genéve grundet rideulykker. En undersøgelse fra 2007 analyserede disse indlæggelser, og kunne konkludere at 8 af disse børn blev indlagt med alvorlige frakturer i fødderne.

Disse børn var alle blevet udsat for et fald, hvor hesten var landet oven på dem, hvilket havde forskubbet foden i stigbøjlen. Selvom 8 af 258 ikke lyder af meget, er det et problem, man bør have fokus på, idet noget så simpelt som det korrekte valg af ridestøvler og stigbøjler kan gøre hele verden til forskel.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke læderridestøvler er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 4 bedste læderridestøvler. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Læderridestøvlerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger læderridestøvler?

Valget af læderridestøvler afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “The Importance of Proper Shoe Gear and Safety Stirrups in ….” 11 okt.. 2020, https://www.researchgate.net/publication/6601796_The_Importance_of_Proper_Shoe_Gear_and_Safety_Stirrups_in_the_Prevention_of_Equestrian_Foot_Injuries. Åbnet 23 dec.. 2020.
Forfatter
Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.