Vinter ridestøvler

Brune vinter ridestøvler
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

En perfekt vinterridestøvle skal holde vind og vejr ude. Her er vores bedste bud, på de helt perfekte vinter ridestøvler, inddelt i fire kategorier. Skal dine ridestøvler være stilede, billige, dyre eller måske bare bedst i test? 

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Victoria Andersen lavet en test af vinter ridestøvler. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Vinter Ridestøvler Test: Top 3 Bedste Vinter Ridestøvler

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste vinter ridestøvler

Pris: 860 DKK

Vinderen i kategorien “bedste vinter ridestøvler i test” er HKM Belmond vinter ridestøvler. Støvlerne er perfekte til vinter, og holder uforhindret vind og vejr ude. Dine fødder er komfortable og tilpas i de bløde støvler.

Annonce

Bedste billige vinter ridestøvler

Pris: 549 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige vinter ridestøvler” er Suedwind Jodhpur vinter ridestøvler. Støvlerne er varme og komfortable. Perfekt til den lange, danske vinter på hesteryg. Nemme at rengøre og praktiske til staldarbejde.

Annonce

Bedste premium vinter ridestøvler

Pris: 1.017 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium vinter ridestøvler” er HKM Arctiv vinter ridestøvler. Støvlerne er stilrene og simple, men samtidig godt forede, og gode til at holde på varmen. Dertil er støvlen lavet så den giver rytteren den bedste komfort og støtte.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til vinter ridestøvler

Hvad er vinter ridestøvler?

Vintersæsonen er tilbagevendende hvert eneste år. Ridestøvler er essentielt og nødvendigt, når det kommer til ridning. For at ride med stigbøjler er et par støvler med hæl et krav. I nogle rideklubber skal du bære disse, for overhovedet at måtte befinde dig på klubbens faciliteter. Af egne sikkerhedsmæssige årsager, skal du bære ridestøvler. Hvis du en dag falder af hesten, uden hæl på skoen, så kan din fod glide gennem bøjlen, og det kan ende i en yderst farlig situation.

Mørkebrune vinter ridestøvler

Ridestøvler til vinterbrug har samme funktion som almindelige ridestøvler, men de er også stillet til opgave at holde dig varm og tilpas.

Hvorfor skal jeg købe vinter ridestøvler?

Du skal investere i et par ridestøvler til benyttelse om vinteren, fordi du vil fortryde, hvis du ikke har anskaffet dig et par ridestøvler til vinterbrug, når du står midt i den kolde sæson, på de mudrede folde.

Ridestøvler er udformet, så de giver dig den helt rigtige komfort og evne til at ride ordentligt. Det er en fordelagtig ting, at ride i det rigtige fodtøj. Hælen forhindrer dig i at glide igennem, og den tynde, lette sål gør, at fødderne ikke bliver tungere end nødvendigt. Der findes både ridestøvler med langt og kort skaft, med forskellige fordele, mere fordelagtige i nogle ridediscipliner end andre. Ved enden af denne artikel, håber vi på, at du er kommet et skridt i den rigtige retning, i forhold til, at finde dine helt egne, personlige ridestøvler til vintersæsonen!

Hvilke vinter ridestøvler skal jeg vælge?

Hvad er det egentlig helt konkret, der spiller en rolle i valget af vinterstøvler? Ridedisciplin, materiale, funktioner, størrelse og pasform, og hvad med design og helhedsudtryk? Det hele er vigtigt, og du vil punktvis blive ført gennem de absolut vigtigste ting, at have i mente når du skal finde dine ridestøvler til vinter.

Kombinér vinter ridestøvler med andet ridetøj

Ridestøvler skal selvfølgelig kombineres med dit almindelige ridetøj. Én af de vigtigste ting at bære når man benytter ridestøvler, er ridestrømper. Ridestrømper er høje sokker, som virker som barriere mellem din hud og dine støvler. Hvis ikke du bar ridestrømper, bliver sandsynligheden for vabler og ubehag langt større.

Udover at kombinere støvlerne med specielle sokker, så ser det også bare bedst ud, hvis dine ridestøvler matcher dit andet udstyr. Er for eksempel ejer af en sort sadel, en sort trense og et sæt sorte ridestøvler, så ser det hele bare lidt bedre ud. Var din sadel derimod brun, din trense endnu lysere brun og dine støvler sorte, så bliver det bestemt ikke nær så æstetisk at kigge på.

Pleje af vinter ridestøvler

Når du så har anskaffet dig et par splinternye ridestøvler, så er det vigtigt at holde deres stand ved lige. Dette gør du på to relativt simple måder. Rens dem og opbevar dem anstændigt.

Efter hvert ridt, er det vigtigt at tørre skidt og snavs af støvlerne. Dette kan for eksempel gøres med en fugtig svamp. Støvlerne skal ikke bades i vand, blot rengøres forsigtigt. Det er vigtigt, at du derefter lader støvlerne tørre af sig selv. Enhver kontakt med en radiator vil udtørre støvlernes læder, og det vil sprække.

En gang imellem kan du benytte skosværte eller læderbalsam til at rense dem helt i bund. Dette bør ikke gøres for ofte, men en gang imellem, for eksempel lige på til et stævne.

For at holde faconen på dine støvler, kan du benytte støvletræ indvendigt. De placeres blot i støvlen. De er formet ligesom støvlen, så fremgangsmåden er ikke til at tage fejl af.

Valg af vinter ridestøvler

Ridedisciplin

Støvlens form er forskellig fra disciplin til disciplin. Skaftet på en støvle til dressurbrug vil være lavet til, at rytterens ben skal være lange om hesten. En støvle til springbrug vil derimod være udformet efter rytterens ben, i et par korte bøjler. Det kan altså derfor være besværligt at ride i støvler, der ikke passer til ens primære ridedisciplin.

Materialer

Det allervigtigste materiale i et par ridestøvler til vinterbrug, er at de er foret godt, med enten fleece eller uld. Kolde fødder og stød gennem benene når man hopper af, er netop hvad vi vil undgå, også i vintersæsonen. Et par gode, varme ridestøvler er derfor essentielt i vinterhalvåret.

Det udvendige materiale vil i de fleste tilfælde være læder. Det er meget sjældent, at ridestøvler ikke er lavet i læder. Måske benyttede du, da du red på rideskole, et par støvler i syntetisk læder, men dem vil du nok ikke støde på, når du kommer længere op niveaumæssigt. Der findes også ridestøvler til vinterbrug i ruskind eller andet stofmateriale, polstret eller foret.

Funktioner

Ridestøvler til benyttelse i vintersæsonen er udstyret med diverse funktioner. Støvler kan både være pull-on eller udstyret med en lynlås. Begge dele har fordele og ulemper. Pull-on støvler sidder ikke nær så tæt, som støvler med lynlås, og det kan være en smule i vejen. Til gengæld kan en lynlås til tider gå i stykker, og det kan være en belastende faktor.

For at passe på lynlåsen, kan du fordelagtigt investere i et par ridestøvler, med en lynlåsbeskytter. Lynlåsbeskytteren lukkes til med en trykknap eller to, og den holder skidt og snavs ude. Ridestøvlen kan anbefalelsesværdigt være udstyret med en sporeholder, så dine sporer kan  placeres på støvlen så problemfrit som muligt. Og en form for sikkerhed i skaftet, lige ved anklen specielt, er en ideel nødvendighed, for at undgå at komme til skade. 

Størrelse

Størrelsen er ideel for, at dine støvler bliver komfortable og funktionsdygtige. Der er flere variable, der spiller ind, når der skal tages mål til din helt nye støvle. Selve sålen i støvlen skal have samme størrelse som din almindelige skostørrelse. Hvis du for eksempel bruger størrelse otteogtredive i kondisko, så bruger du også størrelse otteogtredive i ridestøvler. Det næste at have i mente er bredden på din læg.

Du skal måle din læg, hvor den er bredest. Du skal lægge en smule til, når støvlen er til vinterbenyttelse. Det skal du gøre, fordi dine støvler vil være forede. De sidste mål du skal bruge, for at kunne finde dine støvler, er højden på skaftet. Skaftet skal stoppe lige under knæet. Du måler fra ankel til knæhase. Nu har du alle nødvendige mål.

Husk at prøv støvlerne med hjælp fra en ekspert inden du gør dit køb. Hvis ikke støvlerne bliver købt i en butik, tager de fleste online butikker deres varer retur. Du skal under ingen omstændigheder gå på kompromis med størrelsen på dine støvler, det kan være en altafgørende skadesfaktor, hvis støvler ikke passer et hundrede procent optimalt. 

Design

Enhver har sin smag, og netop dine ridestøvler findes også derude et sted. Ridestøvler findes helt klassiske, sorte, brune, med sølvspænder eller guldspænder. At finde dit foretrukne design er en subjektiv opgave. Mulighederne er mange, og begrænsningerne er få. Der findes ridestøvler, som er meget lette og simple, der findes også et hav af rustikke og detaljerede ridestøvler til vinterbrug. De findes med smukke, detaljerede broderinger. Med en tykkere sål, eller en let, luftig sål. 

Farve

Farven på støvlen betyder meget for nogle. Helhedsindtrykket af du og din hest som ekvipage har en stor association til støvlefarven. Man kan ikke vinde hver gang, men så kan man da i hvert fald skinne! Ridestøvler skal være diskrete, i alle ridediscipliner. Sorte ridestøvler er helt klart det hyppigst benyttede, men ridestøvler i brun ses også i sporten, dog langt mere i spring end i dressur. At være stilrent påklædt er en del af den elegante hestesport, som du og din hest som ekvipage tager del i. 

Budget

Ridestøvler er ikke det billigste stykke udstyr på markedet, prisen strækker sig fra omkring fem hundrede kroner, til langt over tusinde kroner. Dit budget afgør, om du kan få et par top kvalitetsstøvler, eller et par mindre gode støvler. Du skal nok finde et par støvler, som passer til netop dit budget, men hav i mente, at kvalitet og pris oftest hænger sammen. Et par ridestøvler med kort skaft vil oftest være billigere end et par lange, dog kan et par leggins som tilbehør til de korte støvler blive en nødvendighed, og det skal også tænkes med i budgettet.

Hvad siger undersøgelser om vinter ridestøvler?

En undersøgelse om at forebygge skader med det rigtige udstyr er blevet udført. Mange børn er kommet på skadestuen i forbindelse med skader, der kunne have været undgået ved rigtigt fodtøj.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af hospitaljournalerne, fra disse børn, og giver gode eksempler på, at korrekt fodtøj i ridning er altafgørende for, at skaden slet ikke sker, hvilket klart er det bedste resultat man kan håbe på. Hvis hesten for eksempel vælter med dig på ryggen, og din fod lander mellem hesten og jorden, så vil denne, hvis du er uheldig, blive mast og brækket. Det førnævnte scenarie kan muligvis undgås med en stiv støvle, og du vil slippe med slaget.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke vinter ridestøvler er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste vinter ridestøvler. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Vinter ridestøvlerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger vinter ridestøvler?

Valget af vinter ridestøvler afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “The Importance of Proper Shoe Gear and Safety Stirrups in ….” https://www.researchgate.net/publication/6601796_The_Importance_of_Proper_Shoe_Gear_and_Safety_Stirrups_in_the_Prevention_of_Equestrian_Foot_Injuries. Åbnet 17 Sep. 2020.
Forfatter
Victoria Andersen
Victoria Andersen

Victoria arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun skriver hun et spændende, legende og letforståeligt sprog. Ikke nok med, at hun er et journalistisk naturtalent, hun har også en stor portion viden om og erfaring med ridning og heste, som hun har tilegnet sig gennem sit arbejde som staldpige og ejerskab, pasning samt træning af hendes to ponyer.